Potřebujete na 6 řízků: 600 g mletého vepřového - bůček + ramínko, 140 g tvrdého sýru - gouda, eidam - obsah tuku 30 % nebo 45 %, 100 ml studeného mléka, nebo smetanu s obsahem tuku 12 % nebo 33 %, 2 lžíce nasekané petrželové nati, půl lžičky mletého pepře, sůl, olej na smažení.

Na trojobal: 50 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g strouhanky.

Postup: Sýr nastrouhejte najemno. Dejte do mísy a přidejte mleté maso, petrželovou nať, sůl a pepř. Zalijte studeným mlékem a vymíchejte rukou na hladkou směs.

Ze směsi tvořte placičky o velikosti asi 10x7 cm, vysoké 3-4 cm. Uprostřed je trochu splácněte. Pokud se maso při tvarování lepí na ruce, připravte si misku s vodou a vždy do ní ruce namočte. Mokrýma rukama půjdou řízky lépe tvarovat.

Řízky obalte v trojobalu. Nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích, nakonec ve strouhance. Obaleným řízkem lehce klepněte o pracovní plochu, abyste setřásli přebytečnou strouhanku – ta by se při smažení přepalovala.

Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje (1,5-2 cm) na vyšší střední teplotu. Holandské řízky v pánvi z obou stran opečte dozlatova, každá strana zabere asi dvě minuty.

Troubu předehřejte na teplotu 130 °C (horní a dolní ohřev). Usmažené řízky vyrovnejte do pečicí nádoby a dejte do trouby péct na 30 minut. Za tu dobu krásně dojdou, nebudou uvnitř syrové, ale naopak krásně šťavnaté.

Tip: Holandský řízek podávejte co nejdříve po usmažení. Vhodná příloha je bramborová kaše a kyselá okurka. Chcete-li, aby měl holandský řízek jemnější chuť, nechte vymíchanou směs do druhého dne odpočinout v lednici. Další recepty Petry Kupské najdete ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Jednoduchý recept na masové karbanátky Videohub/recepty