Kapr na medu s ořechy

Potřebujete: 800 g filetů kapra, sůl, pepř, 80 g másla, 90 ml medu, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička worcesterské omáčky, 100 g jader vlašských ořechů, 2 snítky čerstvého kopru, 1 citron.

Jak na to: Filety z kapra omyjte, osušte papírovou utěrkou a naporcujte. Rybu osolte a opepřete. V misce smíchejte rozpuštěné máslo s medem, hořčicí a worcesterem. Touto marinádou potřete kapra a přeložte ho na plech vyložený pečicím papírem. Filety na plechu ještě přelijte zbytkem marinády. Ořechy nasekejte nahrubo a posypte jimi kapra. Plech zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 18 minut. Pak alobal sundejte, podlijte rybu trochou vody a dopékejte dalších 5 minut. Servírujte se snítkami čerstvého kopru a měsíčky citronu.

Kapří pepřenky

Ideální řešení, pokud vám zbyly kapří filety a nechcete plýtvat. Množství si upravte podle zbylých filetů.

Potřebujete: 6 filetů kapra, 4,5 lžíce soli, 150 ml octa, 950 ml   vody, 2 lžíce cukru krupice, 3 ks černého pepře, 3 ks nového koření, 2 ks bobkových listů, 3 cibule, 75 g sterilované zeleniny (směs hrášku, mrkve, papriky), 6 lžic slunečnicového oleje, ½ lžičky mletého černého pepře.

Jak na to: Filety nakrájejte na proužky, vložte do cedníku, properte pod studenou vodou a nechte okapat. Připravenou rybu dejte do mísy a posypte třemi lžícemi soli, promíchejte a nechte 3 hodiny odležet, nebo nejlépe přes noc.

Na nálev smíchejte 50 ml octa se 750 ml převařené vody, přidejte 1 lžíci soli, 1 lžíci cukru, 3 kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy. Odležené ryby propláchněte, nechte okapat, maso vložte do zavařovacích sklenic a zalijte studeným nálevem, uzavřete víčkem a nechte v lednici 5 dní odležet. Po pěti dnech ryby proceďte a nechte okapat.

Oloupané cibule nakrájejte na plátky, přidejte slitou sterilovanou zeleninu a filety. Vše smíchejte a ochuťte pepřem. Smíchejte spolu olej, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli, pepř, 200 ml vody a 100 ml octa. Směs ryb a zeleniny dejte do čistých zavařovacích sklenic a zalijte připraveným nálevem. Pepřenky nechte ještě 2 dny odležet.

 

Video
Video se připravuje ...

Proč se jí o Vánocích kapr? Historie vánočního kapra Videohub

Fotogalerie
3 fotografie