* Dopřejte vánoční hvězdě světlé a teplé místo chráněné před průvanem. Ideální teplota v místnosti se pohybuje od 15 do 22 °C.
* Zalévejte jen mírně, ale pravidelně, ideálně měkkou vodou pokojové teploty. Trochu sušší substrát ještě snese, ale jakmile ji přelijete nebo necháte dlouhodobě stát ve vodě, přijde o listy a brzy uhyne.
* Přebytečnou vodu zhruba po 15 minutách odlijte.
Pochází z Mexika
Vánoční hvězda původně pochází z Mexika. Roste v horských oblastech jako divoký keř a dosahuje výšky až 5 metrů. Jako »Flores de Noche Buena«, tedy květina svaté noci, je poinsettie ve střední Americe spojována s Vánoci už od 16. století.
Řezané vánoční hvězdy, ať už naaranžované ve váze, v dekoraci, či v kytici, mají velmi dlouhou životnost. Jejich úchvatné barevné listeny s květními pupeny uprostřed vydrží čerstvé zhruba dva týdny, pokud ihned po řezu poinsettie zastavíte vytékání mléčné šťávy ze stonků. Toho docílíte tak, že čerstvě seříznuté stonky ponoříte asi na pět sekund do horké vody (kolem 60°C) a poté je ihned zchladíte ve studené.
Třpytivá krása vánoční hvězdy ještě více vynikne na pozadí smrkových větviček, ořechů a jablek naaranžovaných v míse, či vedle ní.
Kam na nejhezčí vánoční trhy v Česku? Videohub