Že houbám nynější počasí opravdu přeje, je vidět i cítit na každém kroku. Z promáčené lesní půdy hlavičky vyskakují jedna za druhou a kolikrát ani nestačí koše. Své o tom ví samozřejmě také Nikola, která se vydává do lesů v okolí Zlína pravidelně. „Tentokrát to nebyla náhoda, ale vyrazili jsme s tátou cíleně. Čich na houby se nám opět osvědčil,“ popisovala Blesku dívka.
Na větvičkách
Úlovek napíchala na pruty a přivezla domů. „Krásně jsem je seřadila od nejmenší po největší. Už se těším, až je přinesu domů a začnu vařit. Z bedel se dá přichystat spousta dobrot. A zdaleka nejde jen o klasiku, tedy smažené bedly,“ dodává mladá houbařka.
Dršťkovka á la Nikola
Cibuli nadrobno nakrájíme a osmahneme na rozpáleném sádle, bedly nakrájíme na stejné proužky, přidáme k cibuli na sádlo a podlijeme mírně vodou smíchanou s hladkou moukou Osolíme, opepříme, přidáme papriku, kmín, majoránku a česnek. Pak zalijeme vodou a přidáme celý hovězí nebo slepičí bujon. Povaříme 15 minut a podáváme se slaným pečivem.
Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život? Videohub