KVALITA

»Minimální trvanlivost do« je datum, do kterého by si měla potravina uchovat svou deklarovanou kvalitu. Takto označené výrobky můžete jíst i po uplynutí data, pokud není poškozený obal a dodrželi jste pokyny pro skladování, které jsou uvedené na etiketě. Je ale možné, že po uplynutí data minimální trvanlivosti potravina ztratí svou původní chuť, vůni nebo strukturu.

Když je obal neporušený a potravina voní a chutná tak, jak by měla, je její konzumace bezpečná. Po otevření byste ale měli dodržet pokyny pro skladování a spotřebování do uvedeného počtu dní, které jsou uvedené na etiketě.

BEZPEČNOST

»Spotřebujte do« je datum, které informuje spotřebitele o tom, do kdy je bezpečné potravinu jíst. Uvádí se na čerstvých potravinách a na výrobcích, které se rychle kazí. Potraviny po uplynutí data spotřeby byste už jíst neměli. Toto datum chrání totiž spotřebitele před rizikem potravinových nákaz a je velmi důležité, aby se dodržely pokyny pro skladování, které jsou popsány na obale výrobku. Stejně tak tam jsou informace, jak skladovat výrobek po otevření obalu a do kolika dnů je ještě bezpečné ho konzumovat.

VYHNĚTE SE ZLOZVYKŮM

Jakkoli čerstvé potraviny koupíte, doma se vám mohou zkazit rychleji jenom proto, že s nimi nevhodně zacházíte. Třeba tím, že se nevyvarujete zlozvyků, jako je pití mléka přímo z krabice nebo jedení potraviny lžičkou přímo z obalu. Lidské sliny obsahují totiž mikroby, které mohou zkázu potraviny uspíšit.

ZABRAŇTE KONTAMINACI

Než vyskládáte koupená vejce do lednice, očistěte je ubrouskem (lehce navlhčeným) a skladujte je odděleně od ostatních potravin. Syrové maso a ryby dávejte do lednice v uzavřeném obalu a vyhněte se těsné blízkosti ovoce, zeleniny, hotového jídla a dalších potravin určených k přímé konzumaci (bez tepelné úpravy).

Potraviny nenechávejte v lednici otevřené a nezakryté. Vždy je uzavírejte do sáčků, krabiček, boxů nebo překryjte potravinovou fólií.

PŘEDCHÁZEJTE VYHAZOVÁNÍ

• Předcházejte situacím, kdy v lednici objevíte prošlý výrobek, plánujte si jídelníček. Nenakupujte potraviny s datem spotřeby do zásoby.

U čerstvého masa a ryb není problém prodloužit trvanlivost mražením. Výrobky ale dávejte do mrazáku ještě před uplynutím data spotřeby. A po rozmrazení je co nejdříve tepelně upravte. Rozmražený výrobek nikdy znovu nezamrazujte.

• Pravidelně kontrolujte lednici. Mějte přehled, jaký výrobek je třeba do kdy spotřebovat.

 

Video
Video se připravuje ...

Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí? Videohub