Zatíží organismus

„Při konzumaci hub je potřeba si pamatovat, že náš organismus více zatíží,“ říká Dana Sasáková, nutriční terapeutka Fresenius Medical Care. Kvůli horší stravitelnosti by se houby neměly doplňovat o větší množství tuků, vajec, knedlíků, krupice. „K houbám se hodí chléb nebo brambory,“ říká Sasaková a připomíná, že starší lidé by si měli houby zařadit do jídelníčku spíše přes den než navečer.

Opatrně s dialýzou

„Obzvláště lidé, kterým selhávají nebo selhaly ledviny, by se měli mít na pozoru a ve dnech dialýzy je zcela vynechat. Houby obsahují mnoho tělu prospěšných látek, ale dialyzovaní pacienti musí při jejich konzumaci zohlednit obsah sledovaných minerálů. Mnohem příznivější hodnoty mají houby konzervované, a naopak dramaticky horší houby sušené.“

Pozor na draslík

Větší příjem hub než jedna hrst zvyšuje nejen riziko hyperkalémie (zvýšení hladiny draslíku v krvi), ale i zažívacích potíží.

Obsahují hlavně vodu

Houby obsahují až 92 % vody. Obsah bílkovin činí 1 až 2 %, sacharidů je v nich až 4 %, tuků zhruba 3 %. Z vitaminů můžeme v houbách nalézt vitaminy skupiny D, B – hlavně biotin, B1, kyselinu nikotinovou apod. Z minerálů dominují fosfor a draslík, zinek a další.

Musíte vědět

* Sbírejte do koše či krabice, aby se neotlačily, nebo dokonce zapařily.

* Ještě před vložením do košíku je nahrubo očistěte.

* Nesbírejte a hlavně nejezte staré, promáčené, otlačené, červivé a špinavé.

* Sbírejte jen ty, které bezpečně znáte. Každou houbu pečlivě prohlédněte.

* Zpracujte je bezprostředně po sběru.

* Nikdy je neskladujte do druhého dne. V ledničce můžou být jen několik hodin.

* Tepelně zpracované houby znovu neohřívejte.

* Sterilované ve sladkokyselém nálevu vždy před podáním propláchněte.

* Pokud skladujete v mrazáku, před zmrazením je tepelně zpracujte.

* Nikdy je nezapíjejte alkoholem.

Fotogalerie
14 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život? Videohub