Zatíží organismus
„Při konzumaci hub je potřeba si pamatovat, že náš organismus více zatíží,“ říká Dana Sasáková, nutriční terapeutka Fresenius Medical Care. Kvůli horší stravitelnosti by se houby neměly doplňovat o větší množství tuků, vajec, knedlíků, krupice. „K houbám se hodí chléb nebo brambory,“ říká Sasaková a připomíná, že starší lidé by si měli houby zařadit do jídelníčku spíše přes den než navečer.
Opatrně s dialýzou
„Obzvláště lidé, kterým selhávají nebo selhaly ledviny, by se měli mít na pozoru a ve dnech dialýzy je zcela vynechat. Houby obsahují mnoho tělu prospěšných látek, ale dialyzovaní pacienti musí při jejich konzumaci zohlednit obsah sledovaných minerálů. Mnohem příznivější hodnoty mají houby konzervované, a naopak dramaticky horší houby sušené.“
Pozor na draslík
Větší příjem hub než jedna hrst zvyšuje nejen riziko hyperkalémie (zvýšení hladiny draslíku v krvi), ale i zažívacích potíží.
Obsahují hlavně vodu
Houby obsahují až 92 % vody. Obsah bílkovin činí 1 až 2 %, sacharidů je v nich až 4 %, tuků zhruba 3 %. Z vitaminů můžeme v houbách nalézt vitaminy skupiny D, B – hlavně biotin, B1, kyselinu nikotinovou apod. Z minerálů dominují fosfor a draslík, zinek a další.
Musíte vědět
* Sbírejte do koše či krabice, aby se neotlačily, nebo dokonce zapařily.
* Ještě před vložením do košíku je nahrubo očistěte.
* Nesbírejte a hlavně nejezte staré, promáčené, otlačené, červivé a špinavé.
* Sbírejte jen ty, které bezpečně znáte. Každou houbu pečlivě prohlédněte.
* Zpracujte je bezprostředně po sběru.
* Nikdy je neskladujte do druhého dne. V ledničce můžou být jen několik hodin.
* Tepelně zpracované houby znovu neohřívejte.
* Sterilované ve sladkokyselém nálevu vždy před podáním propláchněte.
* Pokud skladujete v mrazáku, před zmrazením je tepelně zpracujte.
* Nikdy je nezapíjejte alkoholem.
Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život? Videohub