„Sice jsem ji nevážil, ale mohlo to být k deseti kilům. Našel jsem dvě obří a spoustu malých. Ty jsem tam ještě nechal,“ popsal Dubec. Na louku mezi pastvinami šel najisto. Už před měsícem tam s kamarádem ve vysokých kopřivách objevili pýchavky velké jako medicinbaly. „Tenkrát jsem myslel, že je to největší houba v mém životě, a po pár týdnech narazím na ještě větší,“ poznamenal nevěřícně.

Do lesa chodí od dětství a plné košíky nosí v zimě i v létě. „Teď jsem pár dní abstinoval, byl jsem na dovolené u moře a sbírání hub mi chybělo. Tak jsem na ně hned po návratu vyrazil,“ přiznal Dubec. Vatovce, jak se pýchavkám říká, vzal do práce, rozkrájel a rozdal. Jen se po nich zaprášilo. „Na další pýchavky se vydám během týdne, ale do lesa leda jen na procházku se psem. Je sucho, houby teď nerostou,“ dodal smutně Dubec.

Najde jen klikař

Takhle zlé to nebylo už roky. Z mapy, kterou pravidelně aktualizuje Český hydrometeorologický ústav, vyplývá, že houby u nás téměř přestaly růst. Zcela bez šance je houbař na severozápadě Česka. Dobré podmínky ale nepanují nikde. Maličké ostrůvky, kde je možné přeci jen něco najít, jsou na Šumavě, v Jeseníkách a Beskydech. Kdo se jinak vrátí z lesa s úlovkem, měl buď neuvěřitelné štěstí, nebo je odborník na slovo vzatý a v houbách se skutečně vyzná.

 

Video
Video se připravuje ...

Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií