Sezóna cuket nekončí: Nakládejte je v oleji, zkuste hranolky i cudle s boloňskou!
-
Cukety pořád rostou jako o závod a vám už došly nápady, jak je zpracovávat? Máme pro vás 4 výtečné recepty, s nimiž vás tyhle letní tykve neomrzí...
- 1.
Cuketové plátky v oleji
POTŘEBUJETE: ● 4 mladé cukety ● 3 ks chilli papriček ● 5 stroužků česneku ● snítky libovolných bylinek (tymián, rozmarýn, saturejka) ● hořčičné semínko ● celý pepř ● nové koření ● bobkový list ● hřebíček ● 1 litr vody ● 200 ml jablečného octa ● 4 lžíce soli ● 100 g cukru
POSTUP: Cukety omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričky nasekejte nadrobno. Česnek nakrájejte na tenká kolečka. Do každé zavařovací sklenice vsypte lžičku hořčičného semínka, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 1 hřebíček a přidejte bobkový list a oblíbené bylinky. Cuketu promíchejte s chilli papričkami a česnekem a vyskládejte do připravených sklenic.
Připravte nálev. Vodu svařte s octem, solí a cukrem, nechte vychladnout a následně nálevem přelijte cuketu. Sklenice zavíčkujte a zavařte (20 minut na 85 °C)
- 2.
Cudle s boloňskou
POTŘEBUJETE: ● 2 větší cukety (a spirálový kráječ na zeleninu) ● 2 stvoly řapíkatého celeru ● 2 lžíce olivového oleje ● 250 g mletého hovězího ● ¼ hrnku suchého červeného vína ● menší mrkve ● 1 lžíci rajčatového protlaku ● 250 g konzervovaných rajčat ● 1 cibuli ● bobkový list ● 1 lžičku oregana ● sůl a pepř ● čerstvou bazalku ● strouhaný parmazán na ozdobu a posypání
POSTUP: Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a celer. Po pěti minutách přidejte maso a propečte. Přidejte do směsi protlak, konzervovaná rajčata, bobkový list, oregano a osolte a opepřete, přilijte víno a nechte na mírném plameni probublávat alespoň 90 minut.
Spiralizérem vytvořte z očištěných cuket dlouhé cuketové nudle (tzv. cudle). Můžete je nechat mírně ohřát v mikrovlnce nebo na sucho na pánvi. Nebo je servírujte studené a rovnou přelité horkou hotovou omáčkou. Ozdobte bazalkou a parmazánem a podávejte.
- 3.
Cuketové hranolky
POTŘEBUJETE: ● 2 středně velké cukety ● 2 vejce ● ½ hrnku strouhaného sýra Gran Padano ● 1 hrnek strouhanky ● sůl ● 1 lžičku uzené mleté papriky ● pepř
POSTUP: Cuketu omyjte, odřežte konce a pokrájejte na hranolky. V jedné míse rozkvedlejte vejce, v další míse smíchejte strouhanku se strouhaným sýrem, solí, pepřem a mletou paprikou. Každý hranolek obalte ve vejci a následně ve strouhankové směsi.
Připravené hranolky poklaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut. Podávejte například s jogurtovým dipem nebo tatarkou.
- 4.
Cukeťáky
POTŘEBUJETE: ● 1 velkou cuketu (cca 700 g) ● 2 vejce ● 50 g strouhaného parmazánu ● 3 stroužky česneku ● 1 lžičku sušené majoránky ● sůl a pepř podle chuti ● olej na smažení
POSTUP: Cuketu omyjte, případně oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Promíchejte se solí a nechte 10 minut vypotit, poté z cukety pečlivě vymačkejte přebytečnou vodu. Vymačkanou cuketu smíchejte s vejci, prolisovaným česnekem, majoránkou a sýrem. Dochuťte solí a pepřem. Z hladkého těsta vytvořte na pánvi s rozehřátým olejem postupně placky, které smažte dozlatova z obou stran.
Videodélka: 04:18.76Video se připravuje ...Pickles - rychle kvašená zelena. Jak si jí připravit? Videohub