Bez je léčivá rostlina, kterou bychom si měli vychutnávat s mírou. A pozornost bychom měli věnovat i trhání květů. „Květy nesbíráme po dešti a neoplachujeme, aby se nesmyl pyl. Trháme je v čistém prostředí, bez mšic a necháme je chvíli rozložené, aby všechen hmyz vylezl ven,“ radí Jana Riebe. 

Vyrobený bezový sirup se dále hodí na přípravu bezové limonády, ale můžeme ho také zalít horkou vodou.  „Můžeme ale také vyrobit bezové želé.  Květy louhujeme v jablečném džusu a poté uvaříme podle návodu na želírovacím cukru. Přidat můžeme i skořici,“ dodává Jana Riebe.

Potřebujete:  5 l převařené vychladlé vody, bezové květy (tolik, kolik se jich vejde do vody, aby v ní byly ponořené), 5 kg  třtinového cukru, 100 g kyseliny citronové nebo šťávu z 5 citronu.

Postup: Květy necháme louhovat v chladnu 24 až 48 hodin, pak scedíme přes plátýnko. Přidáme cukr, kyselinu citronovou nebo citron a za stálého míchání rozpustíme cukr a přivedeme k varu. Vřelý sirup plníme do horkých lahví a ihned zavíčkujeme. Můžeme pro jistotu ještě zavařit, ale není to nutné.

 

Video
Video se připravuje ...

Kdoule. Proč je toto ovoce téměř zapomenuté? Videohub

Fotogalerie
6 fotografií