Vyberte vrtačku

Nejdřív si zjistěte, z čeho je zeď. Na beton a tvrdou kamennou zeď potřebujete vrtací kladivo s příklepem, jinde si vystačíte s aku-vrtačkou. Dřevo a klasický beton vyžadují vlastní typ vrtáku, jinak by vám měl stačit vrták na kov.

Dřevo

Vrtání do dřeva je nejsnazší. Vruty určené do dřeva totiž můžete vrtat napřímo. Jen u těch větších je lepší si díru předvrtat tenčím vrtákem, aby dřevo neprasklo a vrut se snáz dostal dovnitř. „Současné vruty mohou mít na svém těle několik užitečných vychytávek. Závrtnou špičku, čisticí a frézovací prostředek a závrtnou hlavu vrutu,“ radí lektor kurzů pro kutily Pavel Zeman.

Cihla nebo beton

Vidiový vrták, vrtačka s příklepem a trpělivost. To vyžaduje klasická zeď z cihel či betonu. Pomoci si můžete tak, že si správnou délku označíte na vrtáku barevnou lepicí páskou, abyste díru nevyvrtali moc mělkou. Jakmile totiž dovnitř dáte hmoždinku se zpětnými háčky, bude problém ji vyndat.

Dutá cihla

Do dutých materiálů, jako jsou třeba duté cihly, volte takzvané namotávací hmoždinky. Ty dokážou volné otvory ve zdivu zaplnit a zauzlovat se v nich. „Aby hmoždinka dobře fungovala, je nutné, aby vrut v ní byl o centimetr až dva delší, než samotné tělo hmoždinky,“ upozorňuje kutil Zeman. Vrtejte zásadně bez příklepu a otvor si nejprve předvrtejte vrtákem menšího průměru.

Pórobeton

Bílé tvárnice jsou lehké, ale křehké. Vyhovují jim speciální hmoždinky s dlouhými křídly, kterým nejdříve předvrtáte otvor jen na tloušťku středové osy hmoždinky, a pak je do materiálu natlučete. Vrtejte bez příklepu a nejdříve vrtákem menšího průměru.

Sádrokarton

Možná tak na první pohled nevypadá, ale sádrokarton unese i desítky kilogramů. Stačí použít vhodné hmoždinky, které se do materiálu pořádně zaříznou. „Na těžší předměty je možné použít ocelové hmoždinky do dutin, které se po průchodu materiálem otevřou. Tyto hmoždinky jdou použít i do sádrokartonového podhledu,“ doporučuje Zeman. Vrtejte na nižší otáčky a opatrně, ať neuděláte zbytečně velký otvor.

Kutilské tipy 

* Potřebujete za sádrokartonem najít kovový profil? Postačí vám silnější magnet. 

* Příliš velký otvor? Použijte větší hmoždinku a do ní vložte tu původní s vrutem, který potřebujete.

* Dávejte si pozor na druh šroubovacích bitů. Přestože PH a PZ vypadají podobně, nejde je zaměnit. A když hlavu vrutu rozžvýkáte špatným bitem, zpět půjde jen těžko.

Před vložením hmoždinky odsajte prach z děr vysavačem.

 

Video
Video se připravuje ...

Kutil Jaroslav Hofmann využívá jako zdroj elektřiny autobaterii, tu dobíjí elektrovoltaika.  Romana Vébrová