Čtvrtek 1. června 2023
Svátek slaví Laura, zítra Jarmil
Jasno 23°C

Velikonoční polévka »šmigrustovka« a další jarní recepty na slavnostní stůl

/
  • Velikonoční polévka šmigrustovka
    6. dubna 2022 ● 12:00

    Nejvýznamnější křesťanský svátek i oslava jara – to jsou Velikonoce. V našich zeměpisných šířkách jsou spojené především s koledou a dobrým jídlem. Pokud chcete místo tradiční velikonoční nádivky vyzkoušet i něco jiného, nechte se inspirovat našimi tipy.

  • 1.

    Jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky

    Potřebujete na vývar: 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření), 50 g řepíkatého celeru, 50 g cibule, 50 g pórku, 10 g listové petržele, 1 stroužek česneku, 80 g květáku, 100 g cukrového hrášku, 50 g libečku, sůl, pepř

     

    Potřebujete na kudlásky (nočky): 1 vejce, 70 g polohrubé mouky, 5 g listové petržele, podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek

     

    Postup: Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a sesbíráme vzniklou pěnu.

     

    *Přidáme divoké koření a vaříme cca 50 min. na mírném plameni.

     

    *Vývar přecedíme a nakrájíme kořenovou zeleninu. Přidáme pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provaříme zhruba 10 minut. Dochutíme solí a pepřem.

     

    *Na kudlásky v misce rozmícháme mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou petrželí.

     

    *Vypracujeme husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 5 minut.

     

    Tip: Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit.

  • 2.

    Velikonoční polévka šmigrustovka

    Potřebujete: 1 větší cibule, 300 g uzeného masa, 1 pikantní klobása, 1 žloutek, 4 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce hladké mouky, 50 ml smetany ke šlehání, 1 lžička sladké mleté papriky, strouhaný křen, 1 l vody, pažitka, sůl, pepř

     

    Postup: V litru vody uvařte uzené maso a klobásu s oloupanou cibulí.

     

    Vyjměte maso a klobásu a nakrájejte je na kostičky. Rozdělte je do čtyř talířů a do každého přidejte rozpůlené uvařené vejce.

     

    Vývar proceďte a následně přiveďte k varu. Postupně do něj zašlehejte smetanu promíchanou s moukou a mletou paprikou.

     

    Odstavte, přidejte rozšlehaný žloutek a ochuťte solí a pepřem.

     

    Nachystaný vývar rozdělte do talířů a dozdobte strouhaným křenem a pažitkou.

     

    Zajímavost: Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky.

  • 3.

    Koprová omáčka s pošírovaným vejcem a pečeným bramborem

    Potřebujete: 50 g másla, 60 g hladké mouky, 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru, 200 ml smetany 30%, 50 g čerstvého kopru, podle chuti sůl, cukr, pepř, ocet. 800 g brambor, sůl, pepř, olej, 4 vejce, 30 ml octa, 1 l vody

     

    Postup: Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme. Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem.

    Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.

     

    Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.

     

    V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce. Vaříme 3 minuty a vyjmeme.

     

     

    Tip: Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky. Pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky i s nálevem. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost.

  • 4.

    Boží milosti

    Potřebujete: 250 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g krupicového cukru, 50 g zakysané smetany 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, špetka citronové kůry, olej nebo sádlo na smažení, 80 g moučkového nebo vanilkového cukru

     

    Postup: Máslo necháme odstát v pokojové teplotě, smícháme se všemi ingrediencemi a uhněteme těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici pod fólií 30 min.

     

     Z těsta vyválíme plát a vykrájíme obdélníčky, které uprostřed nakrojíme. Smažíme do zlatova v oleji nebo na sádle.

     

    Ještě teplé boží milosti obalíme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.

     

     

    Tip: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopte pokličkou. Místo bílého vína můžete do těsta použít tuzemák, pokud ho už máte připravený pro koledníky.

  • 5.

    Kuřátka z vařených vajec

    Potřebujete: 4 vejce, 50 g lučiny, 20 g hořčice, 5 g pažitky, sůl, pepř, 10 g mrkve, 10 g nakládané okurky, 50 g polníčku

     

    Postup: Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Rozkrojíme na půlku a vyjmeme žloutky.

     

    Žloutky smícháme s lučinou, hořčicí, nasekanou pažitkou a podle chuti dochutíme solí a pepřem.

     

    Hotovou směs přendáme do cukrářského pytlíku a nastříkáme do vajec.

     

    Z mrkve vytvoříme zobáčky a z okurky očička. V misce vytvoříme podestýlku z polníčku a navrch přendáme hotová kuřátka.

     

    Tip: Na oči kuřátek můžete použít kuličky černého pepře. Před konzumací je ale vyndejte.

  • 6.

    Lehký vajíčkový salát

    Potřebujete: 10 vajec, 1 červená cibule, 2 stonky řapíkatého celeru, svazek ředkviček včetně listů, 400 g bílého jogurtu, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, čerstvě mletý pepř

     

    Postup: Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.

     

     Na malé kousky pak nakrájejte také celer, ředkvičky a cibuli.

     

    Vše promíchejte, přidejte jogurt, hořčici, osolte a opepřete.

     

    Nakonec přeberte pár hezkých ředkvičkových listů, pokrájejte je nadrobno a také přidejte do salátu.

     

    Zdroj: akademiekvality.cz

    Fotogalerie
    6 fotografií

Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy