Udělejte superkontrolu

Každou květinu po zimě podrobte důkladné prohlídce. Očistěte ji od suchých a zvadlých listů. Zkraťte přerostlé výhonky a olámané větvičky. Zkontrolujte, jestli se kořínky nederou z květníku ven a rostlina neprosí o přesazení.

Tip: Nezapomeňte se zaměřit i na plísně, nemoci a škůdce.

Dopřejte jim očistu

Zbavte rostliny prachu. Ucpává póry a listy nemohou pořádně dýchat.  Stačí vlhkým hadříkem nebo vatou otřít prach z listů, orosit nebo přímo osprchovat pod mírnou a vlažnou sprchou. 

Tip: Abyste zabránili vyplavování zeminy během sprchování, udělejte rostlině »koupací čepici« - navlečte přes květník folii nebo sáček a gumičkou stáhněte okolo rostliny.

Začněte víc zalévat

S tím jak se začínají prodlužovat dny, přestává postupně stačit mírná zimní zálivka. Než zkrátíte intervaly, zkontrolujte, jestli je mezi zálivkami půda už vlhká, nebo stále suchá a podle toho zálivku upravte.

Tip: Nejlepší je zalévat odraženou vodou, ideálně dešťovkou.

Chraňte před sluncem

Zatímco zimní sluníčko květinám prospívalo, jarní sluneční paprsky můžou rostliny poškodit. Zkontrolujte, jakou světelnou »pohodu« vaše rostliny mají, a případně je přesuňte z přímého dosahu paprsků. Vyvarujete se tak popálení listů.

Nakrmte je

Rostliny mohou být po zimě hladové. Myslete na to a »nakrmte« je hnojivem. Předem si ale na obale důkladně přečtěte správné dávkování. Nepřežeňte to, příliš hnojiva může rostlinu spálit.

Tip: Tekutá nebo krystalická hnojiva můžete přidávat přímo do vody určené k zálivce. Vybírat můžete mezi univerzálními nebo speciálními, pro jednotlivé druhy pokojovek. Pro začátečníky jsou ideální tyčinky s hnojivem, které se jen zapíchnou do hlíny v květináči.

Přesazujte

Derou se kořínky z květináče všemi otvory? Je nejvyšší čas na přesazení. Nový květináč by měl být větší asi o 2-3 cm než původní. Nezapomeňte dát na dno nového květníku vrstvu kamínků nebo keramzitu, které zamezí hnilobě kořínků. Po přesazení byste měli pět až šest týdnů počkat s přihnojováním.

Rada: Jakmile je rostlina venku z květináče, nezapomeňte zkontrolovat stav kořenů. Špatné, nezdravé a polámané okamžitě odstraňte, ať jde do nového květináče rostlina v dobrém stavu.

Čím osázet skalku, aby byla bez práce?

Video
Video se připravuje ...

Čím osázet skalku, aby byla bez práce CNN

Fotogalerie
4 fotografie