Dokumentaristka Jana Počtová právě dotáčí svůj třetí film o vztazích, ve kterém mapuje rozličné podoby lásky a vztahů. Polyamorie, otevřený vztah, láska přes internet nebo dlouholetý vztah se zadaným partnerem. Režisérka sleduje v dokumentu Šťastně až na věky pět příběhů lidí, kteří se rozhodli hledat své štěstí v jiných partnerských soužitích, než je běžné.

„Jak vypadají partnerské vztahy 21. století? Přestává monogamní model muž a žena v dnešní době stačit? Nejsou podoby lásky ve skutečnosti rozmanitější než ty, které společnost akceptuje jako normu?“, ptá se Počtová.

Koho dokument představí?

Nebinární propagátor polyamorie Fró chodí s Honzou, ten ale žije ve společné domácnosti s Andreou. Andrea se vídá s Jakubem, který žije s Michaelou. Dohromady tvoří takzvanou polykulu. To Alexandr a Šárka se rozhodli pro otevřený vztah. Tvoří stabilní pár, ale jejich filozofie připouští i další paralelní intimní vztahy.

Čtyřicetiletá Dagmar udržuje dlouholetý vztah se zadaným partnerem. Zdánlivě to vypadá, že jí taková situace vyhovuje. Miroslava, kterou manžel „vyměnil za mladší model“, partnera zas hledá na internetu. Láska přes internet ale přináší určitou nejistotu: Co když ten další bude ještě lepší?

Poslední dvojicí dokumentární mozaiky jsou katolíci Kristýna a Mirek, kteří věří, že opravdová láska je možná jen v monogamním vztahu. Zatímco pro Kristýnu je vztah, do něhož si přivedla malého syna druhým pokusem, Miroslav s prvními intimnostmi i společným bydlením čekal až do svatby.

Před kamerou tři roky

Přestože příběhy protagonistů skládají pestrou mozaiku různých partnerských vztahů, jedno mají společné: každý se nějakým způsobem odklání od zažitého vztahového modelu. Ačkoli by se mohlo zdát, že ony „podoby lásky” nejsou dnes již tak výjimečné, stále se o nich otevřeně nemluví. Příběhy, které napsal sám život, a dramata skutečných hrdinů sledovala před kamerou Jana Počtová v průběhu tří let.

„Partnerské vztahy silně ovlivňují naše životy. A pro mě jako pro režisérku se právě tyto příběhy staly tématem, které se snažím systematicky zpracovávat. Zajímá mě, jak se v našich osobních životech  doba odráží, a zároveň jak naše osobní životy dobu mění,“ dodává režisérka Jana Počtová. Do kin snímek vstoupí 16. února 2023.

 

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí: Polyamorie nás nutí zkoumat své vlastní vztahy Videohub

Fotogalerie
16 fotografií