Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V cizině si zalyžují jen očkovaní a vyléčení! Přehledně: Požadavky v Rakousku, Itálii či na Slovensku

  • Autor: ja - 
    Aktualizováno -
    28. 1. 2022
    13:25
    28. 1. 2022
    08:47

    Za pár dní mají děti pololetní prázdniny, pak začínají jarní. A to je čas na lyžování. Pozor, pokud chcete vyrazit do ciziny. Kolem alpských a tatranských štítů se stáhla protipandemická pravidla. Bez očkování či prodělání nemoci se do ciziny ani nepodíváte, natož abyste si objednali hotel či koupili skipas.

    Dotaz na Čechy, kteří zamíří na lyžování do Alp do Francie, Itálie či Rakouska, dostal od Blesku i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

    Lze tyto cesty absolvovat bez obav? „Ano, ale musí občané dodržet podmínky, které v jednotlivých zemích platí. Je potřeba si říct, že v řadě zemí ty jednotlivé země na rozdíl od nás – my máme v podstatě nejměkčí pravidla v celé Evropě – měkčí pravidla, než jsou u nás, téměř nikde neexistují. V těchto zemích je často podmínka 3. dávky, nemohu tam jet se dvěmi dávkami. Certifikát (po více než 9 měsících od 2. dávky - pozn. red.), který jsme zatím u nás nevypnuli, je tam vypnutý od 1. února a musím mít tedy opravdu 2 plné dávky, nebo 3. dávku. Navíc u řady aktivit vedle toho potřebují ještě PCR,“ varoval Válek.

    „Já bych jen upozornil všechny občany, aby si přesně zjistili, která země jaká pravidla zavedla. Aby se jim nestalo, že tím, že u nás jsou pravidla velmi měkká, pro děti do 18 let téměř žádná, že pouštíme my děti na hory, tak toto není absolutně v zahraničí běžné. Může se jim stát, že nabudou pocitu, že podobná pravidla, jako jsou u nás, jsou i v zahraničí. Nejsou. Ve všech zemích jsou přísnější,“ upozornil Válek s tím, že i proto se otevřela očkovací centra pro posilující dávku nejen u všech dospělých, ale i u dětí 12+.

    Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek: Na co si dát pozor, když chcete vyrazit na lyže do zahraničí?  - Jiří Nováček
    Video se připravuje ...

  • 1.RAKOUSKO

    Pro vstup do země potřebujete doklad o očkování (max. 180 dní od druhé dávky, jednodávková se neuznává) nebo prodělání nemoci (max. 180 dní) a v obou případech zároveň negativní PCR test (max. 72 hodin od odběru). Bez testu můžete jen se třetí dávkou očkování (max. 270 dní) nebo s dokladem o tom, že jste mezi 14 a 90 dny od vyléčení z nemoci. Neočkovaní nemohou do hotelů ani do restaurací. Bez očkování či prodělané nemoci vám neprodají ani skipas...

    Od první poloviny ledna platí v Rakousku povinnost nosit roušku kromě vnitřních prostor i venku, pokud nelze dodržet dvoumetrový odstup. Tedy i v lanovce a ve frontě na ni.

    Lyžování v Rakousku během pandemie covidu Lyžování v Rakousku během pandemie covidu | Reuters

  • 2.SLOVENSKO

    Pro vstup do země potřebujete očkování (bez časového omezení), ti, co nemoc jen prodělali, se musí izolovat v domácím prostředí – izolace končí při bezpříznakovém průběhu 10. dnem nebo negativním výsledkem PCR testu podstoupeného nejdříve 5. den izolace.

    Využívat služby hotelů mohou jen lidé do 9 měsíců od konce očkování třemi dávkami, nebo dvěma a testem PCR (72 h) či antigenním (48 h). Anebo pokud mají dvě dávky a nemoc v předchozích 180 dnech prodělali. Pro lyžování a návštěvy restaurací je režim mírnější. V každém případě musíte před vstupem na Slovensko vyplnit formulář...

  • 3.FRANCIE

    Pro vstup do země potřebujete doklad o ukončeném očkování či prodělání nemoci ne starší než 6 měsíců. Stejné podmínky platí i při vstupu na sjezdovky. Původní platnost očkování 7 měsíců bude od 15. 2. zkrácena na 4 měsíce od aplikace poslední dávky. ● Typické popíjení a zábava po lyžování (après-ski) se na řadě míst přesunuly kvůli pravidlům z barů a diskoték do stanů a k ohňům pod širé nebe.

  • 4.ITÁLIE

    Na lanovky, do hotelů a restaurací smí jen majitelé průkazu Super Green Pass. Tedy očkovaní do 6 měsíců od poslední dávky a lidé po prodělání covidu-19 (6 měsíců). Všichni se musí po příjezdu prokázat negativním PCR (48 h) či antigenním (24 h) testem a vyplnit příjezdový formulář.

    ● A to není vše, co se v zemi s kdysi nejvolnějšími pravidly změnilo. Na svazích platí nově přísný zákaz konzumace alkoholu, kdy i za překročení 0,5 promile vám mohou napařit až 1000 eur (25 000 Kč) pokuty a s 0,8 už může skončit v italském žaláři. Navíc je pod pokutou 150 eur (3700 Kč) vyžadováno i pojištění odpovědnosti, bez kterého byste si ani neměli koupit skipas, a stejná pokuta hrozí i za lyžování bez helmy u mládeže do 18 let.

    Koronavirus v Itálii Koronavirus v Itálii | Reuters

  • 5.ŠVÝCARSKO

    Všichni cestující musí před svou cestou do Švýcarska vyplnit švýcarský on-line příjezdový formulář a prokázat se negativním výsledkem PCR (max. 72 hodin od odběru) nebo antigenním testem (max. 24 hodin od odběru). Tato povinnost platí i pro očkované nebo ty, kteří prodělali v posledních 180 dnech nemoc SARS-CoV-2.

    Neočkovaní a ti, co nemoc neprodělali, musí také nejdříve 4. a nejpozději 7. den po příjezdu do Švýcarska podstoupit antigenní nebo PCR test a výsledek nahlásit místnímu kantonálnímu úřadu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

diskutujici ( 29. ledna 2022 08:09 )

V Itálii stačí nasednout na loď a připlout. To vydá za 10 Teček. Jeďte si opíchanci, takhle někomu podlízat ani omylem.

illyria ( 28. ledna 2022 20:49 )

Mám zkušenost s Tatrami. Na Slovensku poloprázdné, ceny neskutečně vysoké, QR se ukazuje všude, respirátor se nosí. O pár kilometrů dál v Polsku celkem dost Slováků, ceny dobré, QR nikdo nechce a respirátor nosí jen ten co chce... A cestou domů si ještě nakoupíte potraviny levnější o 25% než v ČR... Tak proč by někdo jezdil k Italům, Rakušanům nebo Slovákům? .-D

Watcheresses ( 28. ledna 2022 20:20 )

Kdyby neplácali finance a vodu kvůli umělýmu zasněžování, neměli by náklady jako prase a nemuseli by rejžovat.

Uživatel_5435686 ( 28. ledna 2022 18:36 )

Italie Jižní Tyroly-bez QR kodu si ani nevrzneš, ukazuješ všude a pořád, denně aktivuješ skipas, ukazuješ v každý hospodě i venku atd. Co nikoho nezajmalo bylo množství vypitého alkoholu a nikdo nechtel videt potvrzení o pojištění.

sasa vs.cenzor ( 28. ledna 2022 17:31 )

tohle může napsat jenom Čech - jestli chceš být sám - a kochat se ? kup si běžky !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa