Pórek

Obsahuje kyselinu listovou, vitamin C, mangan, selen, zinek a fosfor. Prokrví organismus, povzbuzuje činnost mozku a má příznivý vliv na střevní mikroflóru.

Hovězí vývar

Poctivý vývar z hovězího dodá tělu potřebné vitaminy a minerální látky, zejména železo. To je důležité při krvetvorbě. Právě správné prokrvení organismu je k udržení tepla v těle zásadní.

Zázvor

Pomáhá proti kašli, nachlazení a posiluje imunitu. Navíc podporuje správné trávení a udržuje teplo uvnitř. Právě působení na tělesnou teplotu zajišťuje látka gingerol, která je mimo jiné skvělým pomocníkem proti nevolnosti všeho druhu.

Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán, koření charakteristické žluté až oranžové barvy, které je součástí kari koření a hojně se využívá například v indické kuchyni má antioxidační a protizánětlivé účinky a rovněž mírně organismus zahřívá. 

Skořice

Oblíbená skořice rozproudí krev a zahřeje tak celé tělo. Brání organismus před infekcemi a podporuje trávení. Také pomáhá vylučovat škodlivé látky z těla.

Vejce

Jsou plné vitaminů a minerálů – vitamin A, B5, B12, B2, B6,D, E a K, fosfor, draslík, železo nebo zinek. Posilují imunitu a mají vliv v prevenci chřipek a nachlazení.

Chilli

Už pár vteřin po konzumaci chilli se začne v ústech rozlévat horkost. Pálivé papričky sice nejsou pro každého, ale pokud to s množstvím nepřeháníte, mohou mít na tělo velmi dobrý vliv. Mají protizánětlivé účinky, prokrvují organismus a jsou plné antioxidantů.

Luštěniny

Luštěniny jsou bohaté na vlákninu, která pozitivně ovlivňuje trávení. Také obsahují antioxidanty a bílkoviny a v zimě by rozhodně neměly v našem jídelníčku chybět.

Obilninové kaše

Nelepší je začít zimní den obilninovou kaší  (např. z jáhel, pohanky, ovesných vloček či rýže), která dovede tělo rychle prohřát. Navíc vám dodá dostatek energie na celé dopoledne.

Sezamová semínka

Jsou bohatá na železo, vápník, zinek, draslík, vitamin E a B-komplex. Prospěšnými látkami jsou nejnabitější neloupaná semínka. Navíc zvyšují obranyschopnost organismus a prospívají v zimě namáhaným vlasům, nehtům a kůži.

A kdy je lepší se naopak vyhnout alkoholu? Pomůže Suchý únor.

Video
Video se připravuje ...

Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu Videohub