Křupavé silvestrovské pohoštění: Zkuste parmazánové tyčinky, cibulové kroužky s dipem i domácí bakerolls
-
Některé z nás čeká největší párty roku. Ať už plánujete oslavit příchod nového roku s rodinou, nebo kamarády, rozhodně k tomu budete potřebovat dobré jídlo a pití. Inspirujte se naším křupavým pohoštěním. Příprava je snadná a chuť skvělá!
- 1.
Cibulové kroužky s dipem
SUROVINY: • 500 g cibule • 450 g hladké mouky • mletá paprika (dle chuti sladká nebo pálivá) • mletý pepř • 2 vejce • 500 ml piva • sůl • olej na smažení
Omáčka: • 4 lžíce majonézy • 8 lžic zakysané smetany • 4 lžíce smetanového křenu • sůl a mletý pepř.
POSTUP: • Cibuli oloupeme a nakrájíme na ¾ cm tlusté kroužky (malé středové kroužky nepoužijeme). Poté smícháme 150 g hladké mouky s mletou paprikou a mletým pepřem. V další misce smícháme zbytek mouky (300 g) s vejci, pivem a trochou soli. Vytvoříme husté těstíčko.
• V pánvi rozehřejeme olej. Cibulové kroužky nejprve obalíme v kořeněné mouce a potom namočíme v těstíčku. Pomocí špejle pak kroužky vyndáme z těstíčka, vložíme do oleje a z obou stran usmažíme dozlatova.
• Hotové necháme okapat na papírové utěrce. • Křenovou omáčku vytvoříme smícháním všech ingrediencí a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zpestřit nakrájenou pažitkou, případně můžeme kroužky namáčet jen do kečupu či jiného dipu dle chuti.
Vyzkoušejte také nakládaný hermelín
VideoVideo se připravuje ...Nakládaný hermelín v pivu: Recept na oslavu i k večeři
- 2.
Zeleninové chipsy
SUROVINY: • 5 brambor • 2 červené řepy • 2 mrkve • celer • případně ještě jiná zelenina dle chuti (pastinák, petržel, cuketa…) • sůl • olivový olej
POSTUP: • Očištěnou zeleninu nakrájíme na velmi tenké plátky (můžeme použít škrabku). Tenké plátky rozprostřeme, bohatě osolíme a necháme »vypotit«. • Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušíme papírovou utěrkou a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
Zeleninovou směs jemně postříkáme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 15 – 20 minut. • Chipsy můžeme podávat samotné, či s dipem. Skvěle se k nim hodí dip ze zakysané smetany promíchané s citronovou šťávou a solí.
- 3.
Domácí bakerolls
SUROVINY: • dlouhá úzká bageta • česnek • bylinky dle chuti (můžeme i vynechat) • parmazán • olivový olej
POSTUP: • Bagetu ostrým nožem nakrájíme na velmi tenká kolečka. V jedné misce rozmícháme 4 lžíce olivového oleje s jemně sekanými bylinkami dle chuti a dvěma prolisovanými stroužky česneku, ve druhé 4 lžíce oleje, lžíci sekaných bylinek dle chuti a lžíci jemně strouhaného parmezánu.
• Kolečka rozdělíme na dvě hromádky, půlku jich natřeme z obou stran směsí z jedné mističky a na půlku použijeme směs z té druhé. Sušíme v troubě při 100 °C dokřupava, asi 10 – 15 minut.
- 4.
Parmazánové tyčinky
SUROVINY: • 100 g hladké mouky • 100 g másla • špetka soli • špetka kajenského pepře • 100 g parmazánu nastrouhaného najemno • 1 vejce • kmín, sezam, mák, paprika, parmazán na posypání.
POSTUP: • Troubu předehřejeme na 180 °C. Smícháme mouku, máslo, sůl, pepř a parmezán a vypracujeme těsto. Bude-li příliš měkké, zabalíme ho do fólie a v lednici jej necháme vychladit, aby se s ním dalo pracovat. • Těsto rozválíme na 2 tenké obdélníky, nakrájíme na kousky asi 2 x 8 cm a položíme je na plechy. Necháme je před pečením asi 10 minut chladit. • Potřeme je našlehaným vejcem a posypeme parmezánem a semínky dle chuti.
• Pečeme 10 – 15 minut, až budou lehce nazlátlé. • Vyndáme z trouby a tyčinky necháme vychladnout pár minut na nich, potom je přendáme na mřížku, aby úplně vystydly.