Statistiky uvádějí, že spotřeba alkoholu navíc rapidně roste ve dnech, po kterých následuje pracovní volno. Takovými jsou i oslavy konce roku, během nichž vypije až čtvrtina dospělých obyvatel ČR více alkoholu než v ostatních měsících roku. Nadměrně pijí i lidé, kteří jinak alkohol konzumují velmi málo.

»Binge drinking«

„Velké zdravotní riziko v tomto období představuje zejména tzv. binge drinking neboli nárazové pití. Ohroženi jsou jím především ti, kteří normálně pijí málo nebo výjimečně a jejich tolerance vůči alkoholu je velmi nízká,“ říká MUDr. Emilie Niedobová, primářka interního oddělení nemocnice v Kolíně.

O nárazovém pití jde tehdy, pokud je při jedné příležitosti překročeno množství 36 – 40 g čistého alkoholu. Pro představu – sklenka vína, velké pivo či panák obsahují přibližně 16-18 g čistého alkoholu.

Rizika
* Hrozí život ohrožující akutní otrava alkoholem, při níž dochází k metabolickému rozvratu, útlumu životně důležitých reflexů a dechového centra.

* S nárazovým pitím navíc úzce souvisí také další rizika jako dopravní nehody, úrazy nebo zranění, která mohou končit fatálně.

Nebezpečné zdravotní důsledky
Alkohol zvyšuje riziko vzniku až 200 různých typů onemocnění a je nejčastější příčinou jaterních chorob. „Poškození jater může být mírné a projevovat se například jako ztukovatění neboli steatóza jater. Ta se může rozvinout již po 3 až 7 dnech intenzivní konzumace alkoholu,“ upozorňuje MUDr. Emilia Niedobová. Po několika letech pravidelného užívání alkoholu ale může dojít k mnohem závažnějšímu poškození, jako jsou alkoholová hepatitida či cirhóza. K cirhotické přestavbě v játrech dochází průměrně asi po 10 až 15 letech, při intenzivním pití se může rozvinout již během 1 až 2 let.

Pomoc při abstinenci
Steatózu jater lze při několikatýdenní alkoholové abstinenci zvrátit. Regeneraci jaterních buněk je možné podpořit i užíváním tzv. hepatoprotektiv, která obsahují látky přírodního původu (esenciální fosfolipidy), které přispívají k obnově struktury a funkce jaterních buněk a zvyšují jejich odolnost vůči nepříznivým vlivům, jako je i alkohol.

Foto Essentiale