Máte představu, jak jsme na tom v době pandemie se sexem? Existuje nějaká novější studie?

Vědci minulý rok pochopitelně nezaháleli. Máme spoustu nových studií, z nichž většina sleduje určitý aspekt nebo výřez populace. Náš sexuální život logicky ovlivňují různé typy stresu, které pandemii provází. Velká americká studie například uvádí, že 34 % párů zaznamenalo v průběhu pandemie konflikty spojené s nemocí COVID-19.

Podle jiných prací došlo k mírnému poklesu sexuálních aktivit v dlouhodobých vztazích. A naopak u mužů vzrostla frekvence masturbace a četnost sledování porna. Lidé měli mnohem méně příležitostí k románku na jednu noc. S ohledem na studie také lidé vyčkávali 6-7 týdnů, než se odhodlali k příležitostným sexuálním radovánkám. Vidíme tedy nárůst obezřetnosti i u řekněme rizikovějších forem sexuálního chování.

Podmínky pro rozvoj milostných dovedností nejsou zrovna nejlepší. Děti doma v karanténách, rodiče přetažení z práce i péče o potomky, stres kolem svátků…Co s tím?

Zdá se mi, že tohle není moc o sexu, ale spíš o vztahu. K tomu mě napadá, že řada lidí vnímá profesi sex kouče jako obor, kde jde hlavně o sex a o ty techniky. To je pochopitelně hloupost. Vztahová psychologie je se sexualitou tak úzce propojená, že bez porozumění hlubší stránce každého člověka, jeho motivaci, jeho hodnotám a jeho světu mu opravdu nemůžete pomoci ani v tom sexu. Přesně proto účastníci na mých kurzech Umění potěšit muže nebo Jak funguje žena, trénují takové vztahové dovednosti, které mají pozitivní dopad na jejich emoční život. Jednou z nich je i schopnost efektivně zvládat stres. A teď konečně odpovím na tu původní otázku. Praktická rada, jak mít kolem Vánoc lepší sex, je opravdu disciplinovaně používat v každodenním životě techniky práce se stresem.

Co to v praxi znamená?

Snažit se nejet úplně na doraz, což, ruku na srdce, bývá před Vánoci spíš ženské téma. Vědět, jak si můžu dobít baterky a opravdu to dělat. Neodsouvat to až na nový rok. Pokud mají partneři odlišnou potřebu v sexu, a k tomu časem dojde ve většině vztahů, je třeba společně hledat řešení a naučit se takové dovednosti, aby díky tlaku jednoho z nich nevznikal nadbytečný stres. A pak také umět se usmiřovat v co nejkratším čase. To je jedna z klíčových dovedností šťastných vztahů. Ne se nehádat, ale umět se usmiřovat.

S čím za vámi lidé nejčastěji chodí? S čím potřebují poradit? Změnila nějak pandemie jejich potřeby, témata, která řeší?

Témata zůstávají stejná. Ale lidé mají podle mě daleko větší tendenci řešit věci, které dlouho odkládali. Částečně je to pod tlakem stresu a dalších okolností, třeba intenzivního spolužití, když jsou oba partneři na home office nebo mají doma děti a absolutně postrádají sílu i prostor pro intimitu. To nová pomůcka či porno nevyřeší. Takže učím partnery vnímat, že to může být i příležitost, jak vyvětrat nudu a překopat letité stereotypy.

Sex přece nemusí sloužit jen k vybití přetlaku, dosažení orgasmu či dělání dětí. Může to být cesta, jak si začít povídat o hlubších věcech, vzájemně se víc poznávat a být schopni tomu druhému dopřát kromě vzrušení i něco neobvyklého, výjimečného. A díky tomu se do sebe víc a víc zamilovávat.

Nedávno se mi vybavila slavná scéna z komedie s Belmondem- Jste velký svůdce! Nevím o tom… Myslíte si, že se s uměním sexu částečně rodíme? Že někdo má na svádění větší vlohy a talent?

Všichni přece víme, že řadu erotických dovedností získáváme až díky zkušenostem. Myslím, že s uměním sexu je to stejné, jako s dalšími druhy umění. Někdo má odmalička na něco vlohy, třeba na malování nebo hudbu a pak to buďto rozvíjí, anebo ne. Samozřejmě, důležitou roli hraje zpětná vazba okolí. Zda to lidé kolem vás ocení nebo vám spíš hází klacky pod nohy. To vás při učení buď motivuje, anebo ne. Trochu jsem to zjednodušila, ale v podstatě to samé platí i v oblasti vztahově-intimních dovedností, a to zdaleka nemluvíme jen o sexuálních technikách a praktikách. Důležitá je i znalost vzrušivé anatomie vašeho protějšku, verbální a neverbální komunikace, schopnost empatie a řada dalších dovednosti pro udržení vztahu a erotiky.

Svedl by vás Belmondo?

Belmonda si lidsky vážím, měla jsem ho ráda jako člověka. Ale není to můj typ. Poslední dobou, s tím jak zraje, se mi mnohem víc líbí třeba Brad Pitt nebo z českých herců Karel Dobrý. Vždyť je skvělé, že nejsme všechny na Belmonda. To by byla geneticky strašná škoda, ne?

Když se podíváme na seznamování, a spousta lidí by se s novým rokem ráda seznámila, mnoho to má dokonce jako předsevzetí, máte představu, jestli první krok dnes dělají spíše muži, nebo ženy?

Ještě stále zřejmě platí v realitě i online, že muži jsou při svádění iniciativnější. I na mém kurzu Umění ženské svůdnosti pravidelně vidím, že ženám sedí spíš role "být svedená" než skutečně "lovit". Nechce se jim být moc aktivní. Takže cítí úlevu, když zjistí, že existují snadné verbální i neverbální signály, které mohou vyslat a pošťouchnout k iniciativě naopak muže.

Změnila na seznamování něco dnešní doba?

Zajímavostí minulého roku je nový trend v seznamování. Lidé v seznamkách otevřeně preferují očkované partnery. Podle letošní Studie Singles in America, které se zúčastnilo přes pět tisíc respondentů širokého věkového rozpětí, odpovědělo přes 50 % dotázaných, že by s neočkovaným protějškem vůbec nevyrazili na rande. A celých 60 % respondentů nechce mít s neočkovanou osobou sex.

Americký psycholog Gordon Gallup, kterého citujete, tvrdí, že když špatně líbáme, máme zhruba 60 % šanci, že nás protějšek pošle brzy k vodě. Proč je polibek tak zásadní? Co všechno nám o našem protějšku poví?

To jste četla asi jeden z mých příspěvků na sítích, kde se poslední dobou pokouším lidi trochu víc inspirovat k oživení erotiky ve vztazích. Třeba právě líbáním. Už na začátku vztahu nám totiž napoví, zda náš protějšek umí být pozorný, vnímavý, něžný, hravý. Jestli po nás touží. Nebo je to sebestředný nemotora. Obzvláště ženy tohle cítí velmi dobře. Podle Susan Hughes by 90 % žen bez úvodního polibku s mužem vůbec nešlo do postele. Navíc, podle další studie je líbání během erotických aktivit u žen přímo úměrné jejich orgasmům. Zjednodušeně řečeno, čím víc polibků, tím víc orgasmů.

Dá se líbání naučit?

Bohužel ještě stále převládá vžité přesvědčení, že líbat člověk buďto umí, nebo ne. Přitom vnímavost a hravost při líbání se dá hodně zlepšit. I během minut či hodin společného a hravého experimentování. S klienty k tomu používáme video kurz Lekce líbání, jeden ze 20 video kurzů z online školy na mých stránkách. Je tam už přes 100 hodin autorských videí, s jejichž pomocí mohou páry i jednotlivci zlepšovat své intimní know-how takřka ve všech oblastech. Teď už je asi o hodně snadnější vyjmenovat, co v té škole chybí, než co všechno tam je. A to včetně kurzů pro rodiče malých či pubertálních dětí.

Použila jste také pojem předehrový pravěk. Tak jak to s těmi předehrami je? Předpokládám, že velmi individuální. Někdo je potřebuje a někdo vůbec.

To je hodně složité téma, i když se to nezdá. Samozřejmě se tomu věnuji hodně jak v živých, tak i v online kurzech. Během čtrnácti let praxe jsem vypozorovala, že partneři v dlouhodobých vztazích mají několik vzorečků, jak vnímají předehru. Ovšem ne vždy se shodnou. Jak jste správně podotkla, ne každý předehru potřebuje. Takže se musím klientů ptát, jaký pro ně má předehra smysl? Proč vůbec předehra? Případně, proč ne? To má každý jinak.

Další důležitá otázka je, zda u nich předehra nějak souvisí se sváděním. V lepším případě ano a pak se podíváme i na to, jak dobře dokáže jeden druhého svést. A co na každého z nich funguje. Také, co vše vlastně každý z partnerů považuje za předehru? Kdy to začíná a kdy už je to sex? Pozor, tady nejde o slovíčkaření. Jsou s tím spojená očekávání i snaha podat výkon. A obojí můžete velmi snadno takzvaně “prokaučovat”. Když ale několikrát propásnete nebo opomenete příležitost dobře začít, riskujete, že po několika zklamáních se do toho druhé straně přestane chtít. A tím to v řadě případů začíná, že?

 Poprosím o několik rad, jak si užít vánoční a silvestrovský sex….

No, co k tomu říci? Tentokrát asi ne ve vaně, když je tam ten kapr. Pokud chcete vůbec nějaký sex o vánocích či o Silvestru, je dobré se nepřejídat a nepřehánět to s alkoholem. A možná není ani dobré zbytečně moc pouštět do bytu tchyni. Ale když už se vám něco z toho stane, dovolte si z toho mít trochu legraci. Vánoce i Silvestr jsou příležitost, jak si užít erotiku na neobvyklých místech, v neobvyklých situacích a třeba i v kostýmech. Pokud se normálně stydíte, teď je možná příležitost to vyzkoušet. Nakonec, i po mnoha společných letech můžete vyrazit na silvestrovskou párty, vzít si masky a být pro sebe navzájem zase trochu tajemní. Obzvláště, když přidáte respirátor… No jo, je to složitá doba.

Dáváte si do nového roku předsevzetí?

Ano, ale jde spíš o takovou vnitřní dohodu sama se sebou. Třeba, že kromě intenzivní práce s klienty na kurzech a sezeních si zkusím v životě vyrobit víc okamžiků takového toho neředěného štěstí. Třeba díky mé nové vášni. Během pandemie jsem propadla focení ptáků. Neskutečně mě to nabíjí, takže když cítím, že mi dochází pracovní energie, vím naprosto přesně, kde ji naberu zpět. Myslím, že v profesi, kde člověk dává čas i energii lidem, je tohle součást receptu na štěstí. Vědět, kde si naplno dobít baterky, abyste mohli být druhým k užitku.

Blesk Podcast: Koronavirus swingers orgiím nepřál.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Koronavirus swingers orgiím nepřál. Jak to vypadalo v oceňovaném klubu, prozradil majitel Jiří Marek

Fotogalerie
6 fotografií