Skořápkové ovoce

Ořechy jsou zvláštní skupinou ovoce – skořápkové ovoce. Plody, tedy ořechy, jsou vlastně semena, která se u ostatních skupin ovoce běžně nejí a navíc je lze skladovat delší dobu bez výrazných ztrát na jakosti.

Mezi skořápkové ovoce/plody patří vlašské, lískové a kokosové ořechy, mandle, jedlé kaštany, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, piniové nebo kešu oříšky. Zvláštním druhem jsou arašídy, což jsou plody byliny podzemnice olejné.

Zatuchlé nechte v regálu

Všechny druhy ořechů obsahují významné množství oleje, který se může kazit – žluknout. Jak to v obchodě poznáte? Podle vůně nebo vzhledu. Jakmile ucítíte zatuchlinu, ořechy nekupujte. Například u mandlí, které mají být bílé nebo krémové, může nažloutlá barva znamenat, že jsou žluklé.

Pozor na »breberky«

Pozorně prohlédněte, zda nejsou ořechy napadené škůdci. Snadno se to pozná, protože jsou dobře viditelné. 

Vyhýbat byste se měli balením ořechů, v nichž jsou malí černí broučci, bílé larvy, zámotky, či potravinoví moli. Zmíněné »breberky« se mohou vyskytovat v balených para ořeších, směsích ořechů s ovocem, lískových i pekanových ořeších nebo i u jedlých kaštanů. Ty lákají škůdce zejména proto, že jsou uvnitř vlhké, čímž se od většiny ořechů liší.

Jaké vybírat?

Větší

To znamená, že se jim dobře dařilo. Čím větší jsou, tím jsou kvalitnější.

Celé

Úlomky a půlky nekupujte, raději plaťte za celé ořechy.

Bez teček a flíčků

Tmavé tečky a flíčky mohou signalizovat, že byly ořechy napadené škůdcem.

Bez odéru

Pokud cítíte zatuchlinu, upozorněte prodejce. Ořechy snadno žluknou.

Čerstvé

Kvalitní ořechy musí vypadat a samozřejmě i chutnat čerstvě. Neměli by mít viditelné plísně, ani by po nich neměla zůstat na jazyku nepříjemná, hořká chuť.

Štědrovečerní zvyk

Louskání vlašáků

Oblíbenou vánoční tradicí je kromě tvorby lodiček ze skořápek vlašáků, jejich louskání u štědrovečerního stolu. Každý ze stolovníků si vybere z ošatky čtyři ořechy, které symbolizují čtyři roční období.

Postupně se pak ořechy jeden po druhém loupají a podle kvality jádra se dozvíte, jak na tom budete se zdravotním stavem. Pokud je krásné a zdravé, symbolizuje to v daném ročním období zdraví. Shnilé nebo černé jádro značí zdravotní obtíže a prázdný ořech dokonce smrt.

Skvělý recept na ořechovou bábovku

Video
Video se připravuje ...

Skvělý recept na ořechovou bábovku Videohub/recepty

Fotogalerie
5 fotografií