Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Martinské pečení půvabné farářky Kopecké: Šťavnatá husa, zelí i rohlíčky!

/
  • Inspirujte se na svatého Martina známou farářkou Viktorií Kopeckou.
    8. listopadu 2021 ● 10:43

    Potrpíte si na tradice? Pak se nechte inspirovat novinkovou knihou »Vánoční Tradinář – od Dušiček po Hromnice« autorek Martiny Boledovičové a známé farářky Martiny Viktorie Kopecké. Najdete zde nejen úžasné recepty, ale i čtivé povídání o českých tradicích. Malou svatomartinskou ochutnávku přinášíme. 

  • 1.

    Pomalu pečená husa

    Potřebujete pro 6 osob: 1 husu o váze cca 3,5 kg (čerstvou nebo mraženou), sůl, sušenou majoránku, 2 sklenky vlažné vody, 4 lžíce tekutého medu.

     

    Postup: Mraženou husu nechte s dostatečným předstihem rozmrznout ve spodní části lednice, bude to trvat minimálně 3 dny. Husa se bude péct rovných 13 hodin, a proto chcete-li ji podávat nazítří k obědu, ideální hodinou pro její vložení do trouby bude jedenáctá hodina večerní. Zároveň bude po sedmi hodinách pečení nutno pod husou přitopit, v tomto případě o šesté hodině ranní.

     

    Troubu předehřejte na 90 °C, husu opláchněte a osušte. Poté ji po celém povrchu, včetně záhybů u nohou a křídel, potřete solí a majoránkou, něco málo vsypte i do jejích útrob.

     Husu usaďte do pekáče, na dno přilijte 2 sklenky vody, přiklopte pokličkou a strčte do trouby. Tam ji nechte rovných 7 hodin a nařiďte si budík na šestou.

     

    Jakmile budík zadrnčí, zvyšte teplotu na 120 °C a pečte dalších 5 hodin. Po jejich uplynutí vyndejte pekáč z trouby a naběračkou odeberte většinu vypečeného tuku, bude ho dost. Na dopečení husy bude v pekáčku stačit dvoucentimetrová vrstva. V hrnku si rozmíchejte med s 1 lžící vypečeného tuku a pečínku jím potřete.

     

    Vraťte ji do trouby, tentokrát bez pokličky, a pečte ještě přibližně hodinu. Během této doby ji párkrát potřete medem s tukem. Pokud chcete mít obzvlášť propečenou kůžičku, nastavte troubu na posledních 15 minut do pozice grilu.

     

    Co s tukem?

     

    Výpek opatrně přelijte přes jemný cedník a uložte do lednice v uzavíratelné nádobě. Odtud jej můžete dle potřeby odebírat, vždy čistou lžící, vydrží tak pár týdnů.

  • 2.

    Dušené zelí

    Potřebujete na 4 porce:1 středně velkou hlávku zelí (bílého nebo červeného), 1 cibuli, 1 lžíci sádla, 1 lžíci kmínu, 1 sklenku studené vody, 1 syrovou bramboru, cukr, ocet, sůl.

     

    Postup: Zelí nakrouhejte na jemné nudličky, cibuli nakrájejte na drobno. Poté v hrnci rozpalte sádlo, vhoďte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte zelí, zasypte kmínem, zlehka osolte a podlijte sklenkou vody. Promíchejte a na mírném ohni zvolna duste do změknutí, nemělo by to trvat déle než slabou půl hodinku.

     

    Mezitím nastrouhejte bramboru na jemno. Jakmile je zelí měkké, vmíchejte bramboru, přidejte po lžičce cukru a octa a poduste ještě 10 minut. Hotové zelí nakonec dochuťte octem, cukrem, solí či kmínem dle vlastní chuti.

  • 3.

    Bramborové lokše

    Potřebujete na cca 25 lokší: 2 kg brambor, 1 vejce (nemusí být), polohrubou mouku dle potřeby (přibližně 500 g), 2 lžičky soli, husí nebo vepřové sádlo na pomaštění.

     

    Postup:  Brambory uvařte ve slupce, nechte je zcela vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte sůl, případně vejce (přidá těstu na soudržnosti, ale poněkud ubere na čisté bramborové chuti) a mouky tolik, aby vzniklo kompaktní těsto.

     

    Z těsta utvořte malé bochánky a tence je vyválejte. Rozpalte litinový tál nebo těžkou pánev a placky nasucho opékejte z obou stran, až se vytvoří hnědočerné flíčky. Po sejmutí z ohně je omastěte sádlem a skládejte na sebe pod obrácenou mísu, aby zůstaly teplé a vláčné.

     

  • 4.

    Ořechové rohlíčky z listového těsta

    Potřebujete: 500 g listového těsta, 200 g vlašských ořechů, několik lžic meruňkové marmelády nebo medu, vajíčko na potření.

     

    Postup: Ořechy rozmixujte nebo umelte a smíchejte s marmeládou nebo medem. Vyválejte listové těsto, nakrájejte na obdélníky v požadované velikosti. Na jednom konci můžete nakrájet proužky. Ořechovou nádivku dejte ke kraji, na kterém nejsou nakrájené proužky, zamotejte a zahněte do tvaru rohlíku. Potřete vajíčkem a pečte při 230 °C 20–25 minut.

     

  • 5.

    Kynuté rohlíky s makovou nádivkou

    Postup: 450 g polohrubé mouky, přibližně 250 ml mléka, 30 g cukru, 20 g droždí, 50 g másla, 2 žloutky, sůl, vajíčko na potření.

     

    Na nádivku: 100 g máku, 200 ml mléka, 30 g cukru, 2 lžíce medu, lžíce marmelády, lžičku skořice.

    Postup: Ve větším hrnku si připravte kvásek – droždí rozdrobte s jednou lžící cukru, zalijte vlažným mlékem, přidejte jednu lžíci mouky, zamíchejte a nechte přikryté pod utěrkou. V míse utřete změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidejte kvásek, sůl a mouku a případně ještě mléko. Zadělejte tužší těsto a dejte vykynout. Těsto kyne asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

     

     Mezitím si připravte makovou nádivku. Mák umelte, svařte s mlékem a vařte do změknutí, přidejte všechny přísady, zamíchejte a nechte vychladnout. Pokud máte med tekutý, přidejte ho až po vychladnutí. Sladkost upravte podle chuti, cukr lze vynechat a přidat více medu.

     

    Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké kousky, které vyválejte do trojúhelníku, k základně trojúhelníku vložte nádivku a zatočte od delšího konce ke špičce.

     

    Postupovat můžete i tak, že vyválíte těsto do kulaté placky a rozkrojíte do osmi trojúhelníků, vyzkoušet můžete i jiné tvary rohlíků. Dejte péct do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte přibližně 15 minut.

    Fotogalerie
    10 fotografií

Dnešní horoskopy