„Objevil jsem ho mezi loukou a lesem v bordelu z kopřiv a staré hlíny,“ popsal houbař, který nález neměřil ani nevážil. Naložil s ním pragmaticky. „Rovnou jsem se vrhl na řízky, které chutnají vážně báječně,“ vysvětlil  s úsměvem. "Maso" pýchavky je označováno jako velmi chutné, vhodné právě na řízky. Chuť bývá popisována jako podobná tofu či taveným sýrům.

Není náhoda, že vatovec, jinak též pýchavka obrovská, vykoukla na Radka z kopřiv. Tam se jim náramně daří. Dokonce si je můžete vypěstovat i doma. „Stačí namočit podhoubí a vodou následně zalít kopřivy. Je velká pravděpodobnost, že tam vatovec vyroste,“ poradil mykolog Libor Hejl.

Houbaři si nemusejí zoufat ani s nástupem chladnějšího počasí. Právě nastává čas podzimních druhů, jako jsou čirůvky, hřiby hnědé či lišky nálevkovité. A ty rostou až do prosince.

Loni houby za miliardy

Tuzemští houbaři podle dat ministerstva zemědělství pokořili rekord, loni z lesů odnesli houby za 4,2 miliardy korun! A to i díky pandemii covidu.

Video: Hovězí maso na houbách

Video
Video se připravuje ...

Hovězí maso na houbách Videohub/recepty

Fotogalerie
6 fotografií