Díky přeháňkám a vysokým denním teplotám stále ještě ve velkém rostou václavky, křemenáče, kozáky, klouzky a všechny typy hřibů. Výstavního praváka našla šestiletá Emma, která s rodiči houbařila v severních Čechách. Dva plné koše si pak z lesů na Vysočině odnesla Blanka Parvusová. „Bude guláš, dršťková a něco naložím na kyselo,“ plánovala si úspěšná houbařka.

Přemrzlé houby

S výpravou na houby byste neměli váhat. Aktuálně se sice postupně oteplí až ke 23 stupňům, ale už na počátku příštího týdne by mělo přijít ochlazení a s ním i přízemní mrazíky, které houbařské žně postupně ukončí.

„Přemrzlé houby poznáte. Když k nim přivoníte, páchnou jako hnijící maso. Rourky nejsou žluté, ale šedé,“ vysvětlil mykolog Dalibor Marounek s tím, že konzumovat houby, které přešly mrazem, je nebezpečné. „Může dojít až k otravě,“ varoval. Při dalším oteplení lze ještě předpokládat, že hřiby místy znovu vyrazí. Ale už rozhodně nikoliv v takové míře, jako je tomu teď.

KDE ROSTOU?

Houby rostou především tam, kde je půda nasycená vodou. Plné košíky tak čekají hlavně na houbaře z východu Česka. Naopak sucho je na Plzeňsku.

Chcete vědět, co právě roste? Podívejte se ZDE.

Kamery v přímém přenosu zachytily veverku houbařku, která hříbek sebrala.

Video
Video se připravuje ...

Kamery v přímém přenosu zachytily houbařku, která hříbek sebrala. mall.TV