Podzimní péče o trávník

Po trávníku se vám ještě nehoní otravné listí a slunce příjemně hřeje. Tráva sice ještě poroste, takže sekačku neuklízejte, ale řadu podzimních úkolů si můžete splnit už teď. Třeba podzimní vertikutaci spojenou s dosevem travního semene.

Nejdřív trávu posečte a před vertikutací počkejte dva až tři dny. Po ní pak můžete trávu dosít a případně i pohnojit podzimním hnojivem. Počítejte ale s tím, že čerstvě vyseté semeno nesmí vyschnout, a pokud nebude pršet, budete muset trávník zalévat.

Myslete na svou úrodu

Na podzimní úrodu je ještě brzy, ale zároveň už je načase připravit místo, kam se bude ukládat. Sklep se totiž musí důkladně zbavit všech zbytků minulých úrod, vyčistit a ideální je ho i vybílit. Důležité je zbavit ho především všech plísní a hniloby, která by mohla čerstvě naskladněnou úrodu pokazit. Než do něj začnete štosovat bedýnky s jablky, kořenovou zeleninou a brambory, stihne se skvěle vyvětrat a vyschnout.

Sázejte nové rostliny

V září je ještě poslední šance zasadit některé druhy zeleniny tak, abyste měli před zimou poslední úrodu. Stihnout vyrůst ještě může špenát, kopr, ředkvičky nebo květák. Září je také ideální čas pro výsadbu nových jabloní, hrušní, třešní, švestek, meruňek nebo ořešáků. Sází se i kanadské borůvky, rakytníky nebo vinná réva.

Z okrasných rostlin začíná na přelomu září a října ideální čas třeba pro výsadbu růží, které se mohou sázet až do zamrznutí půdy.

Připravte se na pálení ovoce

Populárním způsobem zpracování přebytků podzimního ovoce je pálení. Právě teď je ideální čas na přípravu kvasných nádob a místa, kde bude kvas 6 – 8 týdnů zrát, než ho odvezete do pálenice. Do kvasu přitom patří jen kvalitní, nečervivé a nenahnilé ovoce.

Zabezpečte teplomilné rostliny

Na konci září už začínají v noci teploty klesat a některé rostliny to nesnáší dobře. Středomořské byliny už pomalu přesouvejte do zimních zahrad nebo do truhlíků na parapety. Těm, které přezimují venku, teď dopřejte hodně vláhy, aby zimu přečkaly.

Vyrobit si také můžete podzimí dekorace do truhlíků.

Video
Video se připravuje ...

Podzimní dekorace do truhlíku Věra Exnerová