Hnědáčky v »družném objetí« našel mykolog Dalibor Marounek v lesích na Roudnicku. Jinak ale příliš štěstí neměl. „Zatím to tady v okolí nejsou žádné žně. Potkal jsem pestřec na koření, sem tam nějakou bedlu a z mechů vykukují hnědáčci. Je ale poměrně sucho a chtělo by to déšť,“ uvedl mykolog.

Příznivější je pro houbaře situace na Vysočině, kde se do pátrání po pokladech lesa pustila Eva Smejkalová. U Žďáru nad Sázavou našla hříbek, který vyrostl přímo ze šišky. „Hned mě zaujal a musela jsem si ho odnést,“ usmívá se úspěšná houbařka.

Bedly věští praváky

Pořádnou nadílku bedel pak našla kousek za Zlínem desetiletá Nikola Bětáková se svým tatínkem Ondřejem (49), když si vyrazili na výlet na kole. Hub si všimli přímo za jízdy. „Oddělili jsme mladé kloboučky od dospělých a obdarovali celou rodinu,“ komentovala nález dívenka. Mimochodem, bedly jsou prý dobré znamení!

„Praváky teď kolem Zlína moc nenajdete, ale pozor, bedly jsou lakmusovým papírkem. Za nějakých deset dnů by měla přijít další velká vlna pravých hřibů,“ předpokládá zkušený houbař Ondřej (49).

Fotogalerie
3 fotografie

Zkuste tyto grilované houby Portobello!

Video
Video se připravuje ...

Zkuste tyto grilované houby Portobello! Videohub/recepty