Mladá žena se od dvanácti let věnuje historickému šermu, lukostřelbě a šití dobových kostýmů. Živí se jako laborantka obilovin. „V kostce řečeno rozhoduji, zda bude ze pšenice chleba, nebo krmení, a zda z ječmene pivo,“ popsala pro Blesk.cz sympatická dlouhovláska.

Hypotéku si brát nechci

Vlastní bydlení nemá a hypotéku si brát nechce. „Vidím, že kdo nezdědil nemovitost, má celkem smůlu. Nechci se zadlužit hypotékou, jelikož mé zdraví není nic moc, a tak se nabízelo vymyslet něco malého a dostupného,“ vysvětluje Jitka, která vlastní i koně. Ten se do podzemního domečku nevejde, pronajímá mu ustájení na statku. „Trpím, když vidím potomky zemědělců, kteří mi jezdí do laboratoře, a nechtějí hospodařit. Já bych se pachtila na poli, až bych brečela,“ dodala.

Co člověk vydrží...

A jak její nápad na vlastnoruční přírodní stavbu vznikl? „Lákalo mě zkusit postavit svépomocí skutečně plně funkční polozemnici a ne jen děravou napodobeninu, do které teče a fouká. Začala jsem loni na jaře na vypůjčeném pozemku. Letos to vypadá na zdárné dokončení. Chata má rozměr jen 3,5x3,5 metru.  Pokud by člověk oželel místo, bydlet by se tam dalo, ale záleží, co člověk vydrží,“ zamýšlí se.

Bez jediného hřebíku, s maďarskými došky

Postup výroby je inspirován archeologickými nálezy a zkušenostmi ze skanzenů. Na celé stavbě Jitka nepoužila ani jeden hřebík a většina stavby je dělána pouze ručním nářadím. Dřevo je z lesa kolem a jíl na stěnách je z výkopu na místě. „Jediný placený a také nejhůř dostupný materiál jsou rákosové došky od doškářů z Maďarska,“ vysvětluje mladá stavitelka s tím, že rákos dostupný u nás, není kvalitní. Došky nejsou vázané drátem ale konopným lanem.

Promyšleny má i další praktické věci, které se s bydlením v zemljance pojí. „Hned u chajdy je potok a lze ho využít na koupání a mytí, ale pitné to není. Praní by se dalo řešit valchou a ohřev vody na ohni. Pokud se použijí přírodní prostředky, tak lze vodu po praní vylít na louku,“ říká.

Jediným kamenem úrazu je topení. „Uplácala jsem pec, ale problém je vymyslet funkční odvod kouře a nepodpálit si chatu. Bohužel uvnitř je stále lehce nadýmeno, takže i když by se člověk myl a pral, tak bude pořád trochu jako uzenka,“ přiznává Jitka, která chatu hodlá testovat i v zimě.

Fotogalerie
8 fotografií

Kouzelná chalupa zpěvačky Magdy Malé

Video
Video se připravuje ...

Kouzelná chalupa Magdy Malé Videohub