Chladné léto vylákalo tradičně podzimní houby už nyní. Hynek Seidl (52) našel u Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku pořádnou úrodu václavek. Podle kalendáře je stále léto, ale současné nízké teploty odpovídají podle meteoroložky Dagmar Honsové konci září.

A to zmátlo i václavky, jejichž čas obvykle nastává okolo svátku svatého Václava – 28. září. „Takhle brzy jsem je ještě nikdy nenašel, výjimečně nejdřív tak v prvním zářijovém týdnu,“ říká Hynek Seidl. Václavky prý naložil podle receptu od svého známého z Ukrajiny. „Je to dobrota,“ ujišťuje úspěšný houbař.

Recept z Ukrajiny

Nejprve je třeba václavky deset minut povařit a slít. Teprve potom se vaří v nálevu z octa, oleje, rajského protlaku a cukru. Dochucují se divokým kořením a solí. Povařené houby je pak třeba klasicky sterilovat.

Jedlé houby najdete nejen nad zemí, ale třeba na kmenech stromů nebo dokonce pod zemí.