Studený máj, ve stodole ráj, říká staré úsloví našich předků. Vypozorovali, že když je květen deštivý, na sklonku léta bude na polích bohatá sklizeň. Pořádnou úrodu ale můžete najít už teď – v lese.

Jsou bez červů

Chladnější počasí způsobilo, že jarní houby vyrazily později, ale za to nejsou vůbec červivé. Hmyzu, který klade do hub svá vajíčka, se totiž do zimy moc nechce. „Májovky měly zpoždění asi 10 dní. To ale vůbec nevadí, jsou totiž kompletně zdravé,“ potvrzuje zkušený houbař pan Jiří z Kutnohorska.

Na májovkách prý oceňuje nejvíc jejich charakteristickou chuť. „Jsou kořeněné a výrazné,“ říká. Hodí se k masu, do těstovin i do omáček.

Teplý víkend

Chladnější a deštivé počasí potrvá už jen do zítřka. Víkend by měl být slunečný a rtuť teploměru podle předpovědi místy překročí i letních šestadvacet stupňů. Sluníčka si užijeme i na počátku nového pracovního týdne, kdy naměříme ještě o dva stupně víc.

Jarní salát

POTŘEBUJETE: ✔ 300 g čirůvek májovek ✔ 100 g eidamu ✔ 100 g naklíčeného munga ✔ 1 svazek ředkviček ✔ 1 červená kapie ✔ olivový olej ✔ 1 bujonová kostka ✔ citronová šťáva ✔ sůl ✔ pepř

POSTUP: Houby očistíme a doměkka uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme a propláchneme. Ředkvičky pokrájíme na kolečka, kapii na kostičky a sýr na slabé proužky. Přidáme mungo klíčky a vše promícháme.

ZÁLIVKA: Nastrouháme bujonovou kostku, kterou promícháme s pěti lžícemi olivového oleje a lžící citronové šťávy. Zalijeme ostatní suroviny, opepříme a dle potřeby osolíme. Vychlazené podáváme jako sólo pokrm, případně s pečivem. 

Fotogalerie
6 fotografií

Za sběr těchto hub můžete dostat až milionovou pokutu.