Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recepty na skvělé domácí vychytávky: Zkuste jednoduchý chleba i zázvorové pivo!

/
  • 25. března 2021 ● 05:00

    Přemýšlíte, jak dobře využít čas ve vynucené karanténě? Objevte něco nového! Upečte domácí chléb ze základních surovin, zkuste připravit osvěžující zázvorové pivo a nakonec hýčkejte sama sebe s detoxikační maskou. Opět vlastní výroby!

  • 1.

    DOMÁCÍ CHLÉB

    Nechce se vám do pekárny pro čerstvý bochník? V pořádku! Doma si ze základních ingrediencí totiž můžete upéct chleba vlastní. Nejlépe chutná ještě teplý, s roztékajícím se máslíčkem…

     

    POTŘEBUJEME: ■ 500 g hladké mouky (lze použít i chlebovou) ■ 1 balíček sušeného droždí ■ 2 lžičky soli ■ 1 lžičku kmínu ■ 300 ml teplé vody ■ 2 lžíce octa

    POSTUP: Všechny sypké ingredience smícháme (vařečkou nebo v kuchyňském robotu), poté přimícháme teplou vodu a ocet. Dobře prohněteme a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Po půlhodině směs opět prohněteme nebo promícháme, čímž ji provzdušníme, a dáme znovu kynout, tentokrát na 1 hodinu.

     

    Pak zapneme troubu na 230 ˚C a vložíme do ní (nejlépe litinový) pekáč s víkem. Vykynutou směs vložíme na pečicím papíru do rozehřátého pekáče, přiklopíme víkem a pečeme 20 minut. Poté víko odklopíme a ještě 5 – 10 minut dopečeme. Hotový teplý chleba potřeme vlažnou vodou a necháme lehce vychladnout.

     

    Domácí chléb bez hnětení. Recept pro úplné začátečníky.

     

  • 2.

    ZÁZVOROVÉ PIVO (GINGER BEER)

    Hospody jsou zavřené, a tak člověku nezbývá než si koupit pivo v plechovce. Nebo si ho vyrobit doma! Kvašený zázvorový nápoj je velmi zdravý a chutný. A má ještě jednu nespornou výhodu – neopijete se po něm. Je totiž nealkoholický, spíš jde o takový rádler se zázvorovým ocáskem.

     

    POTŘEBUJEME: ■ 50 g čerstvého zázvoru ■ 200 g cukru ■ 750 ml převařené vychlazené vody

    POSTUP: Litrovou sklenici dobře umyjeme a smícháme v ní opláchnutý, ale neoloupaný zázvor s cukrem a převařenou vodou. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak sklenici shora přikryjeme plátýnkem, zajistíme provázkem a necháme na teplém místě fermentovat neboli kvasit. Každý den směs promícháme lžící, kterou před tím dobře umyjeme pod proudem tekoucí horké vody. Máme trpělivost, první dny se skoro nic neděje.

     

    Teprve kolem 3. dne se na povrchu začnou objevovat bublinky. Proces kvašení trvá asi 6 – 10 dní, nápoj se při něm zakalí. Hotovo máme, když pivo přestane bublat. Pak je čas směs přecedit do nové sklenice a dát vychladit do lednice.

  • 3.

    PLEŤOVÁ MASKA

    Za tu fušku, kterou jste odvedli při úklidu, si zasloužíte relax. Samozřejmě si dopřejte teplou vanu, dopřejte si peeling. A také dopřejte své pleti jarní detox! Tuhle domácí pleťovou masku vaše pleť ocení.

     

    POTŘEBUJEME: ■ 1 lžičku drceného zeleného čaje ■ 1 lžičku zeleného jílu ■ 1 menší lžičku spiruliny ■ 2 lžičky vody ■ 2 kapky levandulového oleje ■ 1 kapku tea tree oleje

     

    POSTUP: Smícháme všechny sypké ingredience, až na úplný závěr přidáme vodu. Směs by měla být hustší. Pak ji naneseme na pokožku a necháme cca 20 minut působit. Správný čas pro sejmutí je, když začne zasychat. V té chvíli masku pomocí navlhčeného vatového tamponku nebo mokrých rukou opatrně smyjeme. Obličej pečlivě opláchneme a naneseme na něj pleťový krém. Kúru můžeme aplikovat jednou týdně.

Dnešní horoskopy