Říkáte si, zadělávat těsto, počkat, než vykyne, pak z něj vytvarovat požadované kousky a hlídat, aby se v troubě nespálily, že je to zbytečně složité? S českou kuchařkou Blesku Nejlepší recepty: Pečivo si voňavou snídani vykouzlíte snadno.

A možná jako redaktorka Blesku Jitka Pecharová s rodinou dáte nakonec kupovanému sbohem. Domácí, obzvlášť vypečené rohlíčky, to je něco!

Před konzumací je dobré pečivo z plechu přendat například na mřížku, aby se nezapařilo a dobře se provětralo.
Autor: Jitka Pecharová

„Když jsem viděla, jak se v něm lidé v obchodě navzdory nebezpečí nákazy dál přehrabují holýma rukama anebo jsem se musela spokojit s nákupem rohlíků personálem prodejny předem zabalených v igelitovém sáčku, které po vytažení byly již gumové, přešla mě chuť,“ popsala Jitka Pecharová, proč se rozhodla před rokem pečení doma vyzkoušet.

Zkušenosti pomohly

Zkusila více receptů, obměňovala suroviny i postupy a nadchla všechny kolem. „Po zkušenostech jsem zjistila, že je dobré před vložením plechu do trouby umístit naspod nádobu s vodou, dát si pozor na to, aby se tekuté ingredience nedostaly do těsta příliš teplé, protože by se zapařila mouka či droždí. A upřednostnila jsem vodu před mlékem a sádlo před máslem. Pečivo je chutnější a jemnější,“ poradila.

Domácí rohlíky/housky (7 ks) 

Suroviny: 250 g hladké mouky, 12 g droždí smíchaného se lžičkou cukru, 140 g vlažné vody, lžička soli, 30 g rozpuštěného sádla. Bílek lehce rozšlehaný s trochou mléka na potření, mák či kmín a hrubá sůl na posypání.

Postup: Ze surovin zpracujeme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Rozdělíme ho na malé bochánky, které necháme ještě chvíli kynout, a pak z nich po rozdělení na tři prameny pleteme housky nebo je vyválíme a srolujeme do rohlíků. Na plechu s papírem na pečení necháme ještě 30 minut kynout.

Housky potřeme bílkem s mlékem, rohlíky stačí postříkat vodou a posypat. Pečeme při 220 °C 15 minut. Hotové pečivo přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

Nová kuchařka Blesku obsahuje 124 receptů na slané pečivo a  je právě v prodeji za 59 Kč.

Jak správně uchovávat pečivo a patří vůbec do mrazáku?