Stačí deset minut cvičení

V Čechách se výzkumem paměti zabývá například Masarykova univerzita v Brně. Z jejích výzkumů vyplývá, že paměť se chová podobně jako sval a bez tréninku ochabuje. Při pravidelném procvičování ale mohou mít velmi dobré výsledky i starší lidé. Důležité je nerezignovat.

Pokud nemáte dost podnětů zvenčí, je třeba paměť trénovat a cíleně zlepšovat. Která cvičení můžete použít?

Luštěte křížovky

Zejména starší lidé jsou v luštění křížovek a sudoku zběhlí a baví je. Tato činnost procvičuje mozek a stimuluje paměť. Výborné jsou také hry se slovy, například scrabble.

Vyprávějte

Vyprávějte, třeba vnoučatům po Skypu nebo svým dětem. Nechte si vyprávět a zkuste si i vybavovat detaily událostí. Nejenže se pobavíte, ale skvěle si procvičíte paměť i představivost.

Zapomeňte na kalkulačku

Sčítejte z hlavy třeba nákupy, domácí účetnictví, dělejte finanční rozvahy. Samozřejmě není důvod, proč to potom nepřekontrolovat s pomocí výpočetní techniky, ale početní úkony rozhodně mozek procvičí. 

Zkoušejte nové recepty

Vaření, i když se to možná nezdá, zapojuje několik smyslů, a pokud ještě musíte dodržovat nový postup, zaměstnáte mozek. 

„Přechytračte mozek!“ Trenérka paměti radí, jak méně zapomínat

Kolik jazyků umíš...

Učení nám jde s léty hůř, ale je důležité to nevzdat. Oprašte angličtinu nebo ruštinu, zkuste si rozpomenout se na azbuku a třeba si v originále i nějaký kratší text přečíst.

Mapky a plány

Vzpomeňte si na dětství, kdy jste s kamarády připravovali tajné akce a výpravy, a po procházce si zkuste nakreslit plán míst, kterými jste šli, nebo naopak, naplánujte si trasu procházky do přírody.

Zkuste »puclíky«

Skládání puzzle procvičuje motorické schopnosti i představivost a přitom je zábavné.

Hledejte nové cesty

O zábavu je nouze a zpestření musíme hledat, stejně jako nové cesty. Není nějaká hezčí cesta třeba do obchodu nebo do trafiky? Co takhle parkem nebo kolem řeky? Pozor! Pokud byste měli tendenci bloudit, poproste někoho, aby trasu prošel s vámi.

Kombinujte činnosti

Čtěte si a zároveň poslouchejte rádio, luštěte křížovky u televize... Soustředit se na více vjemů je náročné, odměnou je však zlepšení kognitivních funkcí včetně paměti.

Poslepu

Zkuste činnosti, které provádíte úplně automaticky, dělat poslepu. Například zavazování tkaniček, odemykání dveří, mytí nádobí. Pokud zavřete oči, musíte se na činnost víc soustředit a uvědomovat si ji. Opět víc zapojíte mozek a procvičíte koordinaci pohybů.

Rozvolnění brání mutace, tvrdí ministr Blatný v pořadu Epicentrum.

Video
Video se připravuje ...

Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“ Jakub Veinlich, Lukáš Červený