Vánoční punč
Suroviny: 100 g rozinek, 200 ml rumu, 500 ml černého čaje, 500 ml červeného vína, 2 celé skořice, 4 hřebíčky, med, kůra z bio citronu.
Postup:
* Rozinky necháme několik hodin máčet v rumu. Připravíme si černý čaj.
* Hotový čaj smícháme s vínem, přidáme plátky citronové kůry, skořici a celé hřebíčky přivedeme k varu a ihned odstavíme. Vyjmeme koření.
* Do sklenic rozdělíme rozinky s rumem a zalijeme teplým nápojem z vína, čaje a koření. Dosladíme medem podle chuti.
Vaječný koňak
Suroviny: 400 ml rumu, 1 vanilkový cukr, ½ vanilkového lusku, 200 g cukru moučka, 7 žloutků, 1 Salko, 1 l plnotučného mléka, 1 smetana ke šlehání.
Postup:
* Žloutky ušleháme do pěny, poté přilijeme Salko, mléko a šlehačku a zamícháme.
* Směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme semínka z vanilkového lusku a za stálého míchání prohřejeme na mírném ohni, dokud tekutina nezhoustne a na povrchu se začne tvořit pěna. Směs by se neměla vařit.
* Poté hrnec přesuneme do dřezu se studenou vodou a za stálého míchání chladíme. Když tekutina vychladne, vmícháme rum a dáme do lednice vychladit.
* Podáváme vychlazené, případně s kostkami ledu.
Vánoce se blíží: Jak zajímavě zabalit měkký a neforemný dárek?
Vánoce se blíží: Jak zajímavě zabalit měkký a neforemný dárek?