Znáte potápky, anýzky a zázvorky? Upečte „zapomenuté“ cukroví!
-
Vánoční cukroví musí vonět! A vůni zajistí kořeni...Vyzkoušejte pozapomenuté druhy s anýzem nebo zázvorem. A pamatujete na potápky nebo také podvodnice? Cukroví, které kyne pod vodou?
- 1.
Anýzky
Suroviny: 150 g másla,150 g práškového cukru, 250 g hladké mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička drceného anýzu.
Postup: Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme cukr, nakrájené máslo, žloutek a drcený anýz. Promícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme na plát silný cca 0,5 cm a vykrajujeme z něj tvary podle libosti. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova. Po upečení můžeme případně ještě namáčet v čokoládové polevě.
- 2.
Potápky
Suroviny: 400g hladké mouky, 300 g hery, 20 g droždí, 6 lžic teplého mléka, moučkový cukr na obalení.
Postup: Droždí smícháme s mlékem a trochou mouky a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme hladkou mouku s tukem a ze směsi uhněteme těsto. Větší hrnec nebo velkou mísu naplníme studenou vodou a těsto do ní ponoříme. Necháme ho ponořené kynout 24 hodin.
Po vykynutí těsto vyjmeme z vody, usušíme, rozválíme na plát si asi půl cm a z něho vykrajujeme různé tvary. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova.
Potápky při pečení ještě vykynou. Po upečení ještě horké vysypeme do mísy s moučkovým cukrem a obalujeme z obou stran.
- 3.
Zázvorky
Suroviny: 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 150 g cukru krupice, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 1 lžícestrouhaného zázvoru, mouka na podsypání,1 celé vejce, 2 žloutky.
Postup: Mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a zázvorem. Přidáme žloutky a vejce a vypracujeme tužší těsto. Rozválíme je na pomoučeném vále na plát silný zhruba 5 mm a vykrájíme jednoduché tvary. Ty pak necháme na plechu vyloženém pečicím papírem odstát přes noc.
Druhý den pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Cukroví je po upečení tvrdé a potřebuje ještě několik dní, aby se rozleželo.