Nemáte z pití piva doma ten pravý požitek? Točené je sice točené, ale správně »ošetřená« a naservírovaná lahev oblíbeného moku také není k zahození. Jak pivo v lahvi nebo plechu správně vychladit, nalít i servírovat, radí mistr výčepní Adam Mezera.

Dopřejte mu tmu a chlad

Pivo je nejlepší skladovat ve tmě a chladu, ideálně v lednici při teplotě kolem 7 °C. „Dobře se to pamatuje podle sedmého schodu, o kterém hovoří Marián Labuda v roli řidiče Pávka ve filmu Vesničko má středisková. A pokud dokonce vlastní chalupu se sedmi schody máte, dlouho se nerozmýšlejte a vyzkoušejte si sedmý schod na vlastní pěst,“ říká Mezera.

Nechte ho odpočinout

Po pivu byste se neměli sápat hned, jak si ho přinesete z obchodu. Po cestě zažilo hodně otřesů a potřebuje se zklidnit a srovnat. Nechte ho pár hodin odpočinout a vychladnout na ideální teplotu. Nejlepším řešením je, když máte v tu chvíli ještě jedno nebo dvě piva v zásobě z předchozího nákupu.

Sklenici vypláchněte studenou vodou

Správně vychlazené pivo otevírejte teprve v momentě, kdy před sebou máte připravenou sklenici. Z tenkostěnné se dobře pije, půllitry zase déle udrží správnou teplotu.

V každém případě by měla být sklenice absolutně čistá, vychlazená na stejnou teplotu jako pivo a čerstvě vypláchnutá studenou vodou. „Nalévané pivo tak nedostane teplotní šok, hezky klouže po stěnách a jeho chuť se nerozbije,“ vysvětluje mistr výčepní piva Gambrinus.

Nalévejte po stěně

Poté, co uslyšíte příjemné zasyčení otevírané lahve nebo plechovky, nalijte trochu piva na dno. Tím vytvoříte pěnu. Pod ni pak po stěně vychlazené mokré sklenice nalévejte pivo pod úhlem 45 stupňů. Zpočátku pivo hodně pění, postupně se ale vyčeří a zlatavý mok s krásnou bílou krémovou pěnou je připravený k pití.

Autor: iStock.com

Užijte si pohodu

Hospůdka je hospůdka, ale ani doma to není k zahození. V pohodlí domova se při pití piva můžete obklopit věcmi, které máte rádi a v hospodě je nenajdete. Můžete se v domácím oblečení uvelebit na pohodlném gauči, zobat dobroty a u toho si pustit oblíbený film nebo seriál. A komu chybí kontakt s přáteli, může si ho dopřát třeba pomocí Skypu.

Fotogalerie
3 fotografie