Ledová káva 5 krát jinak: Připravte si i hit sezony! A víte, jak vznikla?
-
Původní ledová káva se připravovala ze silné kávy smíchané s ledovou vodou a citronovou šťávou. Dnes v ní ale často nechybí mléko nebo zmrzlina. Který recept je nejlepší? Vyzkoušejte sami.
Kávové osvěžení z Alžírska
První ledová káva se začala připravovat kolem roku 1840 v Alžírsku. Začalo se jí říkat Mazagran, a to podle stejnojmenné pevnosti, kterou v tu dobu obléhali francouzští legionáři. Vojáci si z nouze totiž začali do kávy přilévat místo mléka studenou vodu, čímž se jim dostalo kofeinové vzpruhy a zároveň zahnali žízeň ve spalujícím vedru. Postupně začali do slazeného drinku ve vysoké sklenici přilévat i citronovou šťávu. Aby se proces urychlil, začal se horký kávový nálev přelévat přes kostky ledu.
- 1.
Originální ledová káva: Mazagran
POTŘEBUJETE: ✔ dvojité espresso (16 – 20 g kávy a 60 ml vody) nebo 60 ml filtrované kávy ✔ 4 ledové kostky ✔ sirup nebo cukr podle chuti a citron.
POSTUP: Do skleničky dejte kostky ledu, plátek citronu, ze zbylého citronu vymačkejte trochu šťávy. Přímo na led nalijte kávu a podle chuti oslaďte.
- 2.
Jednoduchá klasika: Affogato
POTŘEBUJETE: ✔ dvojité espresso (16 – 20 g kávy a 60 ml vody) nebo 60 ml filtrované kávy ✔ kopeček oblíbené zmrzliny.
POSTUP: Do sklenice na kávu naberte kopeček zmrzliny (obvykle se dává vanilková) a přelijte kávou.
- 3.
Smetanové pohlazení: Frappé
POTŘEBUJETE: ✔ 1 espresso (8 – 10 g kávy a 30 ml vody) nebo 30 ml filtrované kávy ✔ 150 ml mléka ✔ 30 ml smetany ✔ 6 ledových kostek ✔ šlehačka a čokoládová poleva k podávání.
POSTUP: V mixéru rozmixujte dohladka led s kávou, smetanou a mlékem. Přelijte do skleničky, ozdobte šlehačkou a čokoládovou polevou.
- 4.
Hit sezony: Dalgona
POTŘEBUJETE: ✔ 2 lžíce instantní kávy ✔ 2 lžíce horké vody ✔ 2 lžíce cukru a 300 ml mléka ✔ 6 kostek ledu.
POSTUP: Ve velké míse smíchejte kávu, cukr a horkou vodu. Pomocí tyčového mixéru vyšlehejte směs do tuha. Připravte dvě sklenice a do každé dejte 3 kostky ledu, led přelijte s mlékem do objemu sklenice. Zbylou třetinu sklenic naplňte připravenou kávovou pěnou.
Má chuť karamelky
Káva Dalgona je hitem několika posledních týdnů. Ač jde o starý recept, který je dobře známý v Indii, Pákistánu a Macau, tato ledová káva svou popularitu získala během koronavirové krize. A proč se jí říká Dalgona? Chutná podobně jako stejnojmenné korejské bonbony, které vypadají jako nadýchané karamelky.
- 5.
Čokoládové potěšení: Mocha
POTŘEBUJETE: ✔ dvojité espresso (16 – 20 g kávy a 60 ml vody) nebo 60 ml filtrované kávy ✔ 2 lžíce čokoládové polevy (připravíte i smícháním rozpuštěné 100g čokolády a 150 ml teplé smetany) ✔ 180 ml mléka a kostky ledu.
POSTUP: Na dno sklenice dejte čokoládovou polevu, do třetiny přisypte ledové kostky a přelijte mlékem. Navrch nalijte espresso a podávejte s brčkem na promíchání.
- 6.
Ledové kostky z kávy
Pokud nechcete ředit kávu ledovými kostkami vody, můžete si připravit ledové kostky z kávy. Jednoduše vychladlou kávu rozlijte do tvořítka na led a nechte zmrazit.