Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ledová káva 5 krát jinak: Připravte si i hit sezony! A víte, jak vznikla?

/
  • Připravte si ledovou kávu doma! Tady je návod, jak na to!
    22. června 2020 ● 13:40

    Původní ledová káva se připravovala ze silné kávy smíchané s ledovou vodou a citronovou šťávou. Dnes v ní ale často nechybí mléko nebo zmrzlina. Který recept je nejlepší? Vyzkoušejte sami.

    Kávové osvěžení z Alžírska

    První ledová káva se začala připravovat kolem roku 1840 v Alžírsku. Začalo se jí říkat Mazagran, a to podle stejnojmenné pevnosti, kterou v tu dobu obléhali francouzští legionáři. Vojáci si z nouze totiž začali do kávy přilévat místo mléka studenou vodu, čímž se jim dostalo kofeinové vzpruhy a zároveň zahnali žízeň ve spalujícím vedru. Postupně začali do slazeného drinku ve vysoké sklenici přilévat i citronovou šťávu. Aby se proces urychlil, začal se horký kávový nálev přelévat přes kostky ledu.

  • 1.

    Originální ledová káva: Mazagran

    POTŘEBUJETE: ✔ dvojité espresso (16 – 20 g kávy a 60 ml vody) nebo 60 ml filtrované kávy ✔ 4 ledové kostky ✔ sirup nebo cukr podle chuti a citron.

     

    POSTUP: Do skleničky dejte kostky ledu, plátek citronu, ze zbylého citronu vymačkejte trochu šťávy. Přímo na led nalijte kávu a podle chuti oslaďte.

    Mazagran
    Autor: scom

  • 2.

    Jednoduchá klasika: Affogato

    POTŘEBUJETE: ✔ dvojité espresso (16 – 20 g kávy a 60 ml vody) nebo 60 ml filtrované kávy ✔ kopeček oblíbené zmrzliny.

     

    POSTUP: Do sklenice na kávu naberte kopeček zmrzliny (obvykle se dává vanilková) a přelijte kávou.

    Affogato
    Autor: scom

  • 3.

    Smetanové pohlazení: Frappé

    POTŘEBUJETE: ✔ 1 espresso (8 – 10 g kávy a 30 ml vody) nebo 30 ml filtrované kávy ✔ 150 ml mléka ✔ 30 ml smetany ✔ 6 ledových kostek ✔ šlehačka a čokoládová poleva k podávání.

     

    POSTUP: V mixéru rozmixujte dohladka led s kávou, smetanou a mlékem. Přelijte do skleničky, ozdobte šlehačkou a čokoládovou polevou.

    frappé
    Autor: scom

  • 4.

    Hit sezony: Dalgona

    POTŘEBUJETE: ✔ 2 lžíce instantní kávy ✔ 2 lžíce horké vody ✔ 2 lžíce cukru a 300 ml mléka ✔ 6 kostek ledu.

     

    POSTUP: Ve velké míse smíchejte kávu, cukr a horkou vodu. Pomocí tyčového mixéru vyšlehejte směs do tuha. Připravte dvě sklenice a do každé dejte 3 kostky ledu, led přelijte s mlékem do objemu sklenice. Zbylou třetinu sklenic naplňte připravenou kávovou pěnou.

    Má chuť karamelky

    Káva Dalgona je hitem několika posledních týdnů. Ač jde o starý recept, který je dobře známý v Indii, Pákistánu a Macau, tato ledová káva svou popularitu získala během koronavirové krize. A proč se jí říká Dalgona? Chutná podobně jako stejnojmenné korejské bonbony, které vypadají jako nadýchané karamelky.

    Dalgona
    Autor: scom

  • 5.

    Čokoládové potěšení: Mocha

    POTŘEBUJETE: ✔ dvojité espresso (16 – 20 g kávy a 60 ml vody) nebo 60 ml filtrované kávy ✔ 2 lžíce čokoládové polevy (připravíte i smícháním rozpuštěné 100g čokolády a 150 ml teplé smetany) ✔ 180 ml mléka a kostky ledu.

     

    POSTUP: Na dno sklenice dejte čokoládovou polevu, do třetiny přisypte ledové kostky a přelijte mlékem. Navrch nalijte espresso a podávejte s brčkem na promíchání.

    Mocha
    Autor: scom

  • 6.

    Ledové kostky z kávy

    Pokud nechcete ředit kávu ledovými kostkami vody, můžete si připravit ledové kostky z kávy. Jednoduše vychladlou kávu rozlijte do tvořítka na led a nechte zmrazit.

    Kávové kostky
    Autor: scom

Dnešní horoskopy