15. srpen 2020
Svátek slaví Hana, zítra Jáchym

Kuchařka Letní grilování ZDARMA v Blesku: Recepty na šťavnaté burgery, marinády i křupavou zeleninu

/
  • Kuchařka letní grilování zdarma v pátečním tištěném Blesku.
    19. června 2020 ● 08:30

    Grilovací sezona odstartovala a v pátečním tištěném Blesku najdete ZDARMA velkou kuchařku Letní grilování. Vyzkoušejte recepty na šťavnaté burgery, nejlepší marinády či rady, jak správně připravit ovoce a zeleninu. 

  • 1.

    Vepřový karamelový burger

    Suroviny: 500 g mletého vepřového masa 2 stroužky česneku snítka čerstvého tymiánu olivový olej 4 sezamové housky dijonská hořčice Na dresink: 4 lžíce majonézy 2 lžíce kečupu 100 g jemně nakrájené salátové okurky kajenský pepř sůl, černý pepř čerstvý listový salát 2 velké kyselé okurky.

     

    Na cibulku: 1 lžíce olivového oleje 2 cibule 120 g třtinového cukru 80 ml sherry octa.

     

    Postup: Připravíme si zkaramelizovanou cibulku: oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a smažíme doměkka přibližně 10 minut. Poté přidáme cukr a sherry ocet a vše povaříme ještě přibližně 15 minut. Mleté maso smícháme s prolisovaným česnekem, tymiánem a dochutíme solí. a pepřem. Z hmoty vytvarujeme 4 burgerové placky, které potřeme olejem a na grilu opečeme z obou stran – přibližně 4 až 5 minut.

     

    Housky rozkrojíme na dvě poloviny, spodní část potřeme hořčicí a na ni vložíme list salátu, několik koleček na plátky nakrájené kyselé okurky, opečenou masovou placku, a na ni navrstvíme zkaramelizovanou cibulku. Nakonec přiklopíme vrchní polovinou housky a podáváme.

  • 2.

    Pikantní kuřecí křidélka

    Suroviny: 1 kg kuřecích křídel 2 lžíce rostlinného oleje šťáva z 1 citronu 1 lžička mletého římského kmínu 1 lžička mletého koriandru 1 lžička mleté kurkumy 1 lžička sladké mleté papriky ½ lžičky sušených chilli vloček ½ lžičky směsi koření tandoori masala 2 lžíce bílého jogurtu 1 lžíce mletého červeného chilli 1 lžička soli.

     

    Postup: Ve velké míse smícháme všechny ingredience kromě kuřecích křídel. Rozmícháme směs dohladka, křídla v ní obalíme a necháme marinovat při pokojové teplotě alespoň 30 minut. Poté grilujeme přímou metodou 2 minuty z každé strany. Následně křídla přesuneme do chladnější zóny na grilu a dále grilujeme nepřímo cca 30 minut. 15 minut před koncem grilování křídla potřeme zbylou marinádou.

    Pikantní křidýlka

  • 3.

    Jak správně grilovat zeleninu

    1) Grilujeme pouze čerstvou zeleninu, kterou jsme předem dobře očistili a umyli.

     

    2) Zeleninu nakrájíme na přibližně stejně velké kousky, které se budou propékat rovnoměrně.

     

    3) Některé druhy (lilek, cuketa) je dobré nechat před grilováním »vyslzet«. Nakrájíme je na kousky, které nasolíme, a těsně před pečením osušíme vypocenou tekutinu do papírového ubrousku.

     

    4) Použijeme olej. Zelenina potřená olejem chutná mnohem lépe, navíc se snáz do organismu vstřebají všechny její vitaminy. Není však třeba zeleninu v oleji »koupat«, stačí ji lehce potřít nebo pokapat jen několika kapkami.

     

    Ke grilování se hodí:

     

    brambory, fazolové lusky, hráškové lusky, kedlubny, papriky, kukuřice, cukety, rajčata, lilky, patisony, cibulky, celer, mrkev, chřest. 

    Grilovaná zelenina

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy