Na českém trhu najdete celou škálu různých přípravků proti blechám a klíšťatům. A zatímco jedny fungují i na pelíšek, ve kterém zvíře leží, jiné nezabrání tomu, aby parazité přenesli na vaše zvíře nejrůznější nemoci, protože je zabijí až po přisátí.

Díky široké nabídce produktů lze najít pro každé zvíře přípravek na míru. Je ale vždy lepší výběr zkonzultovat s veterinářem. „Větší obezřetnosti je potřeba v případě, že domácnost sdílí pes a kočka dohromady, protože některé látky obsažené v přípravcích pro psy mohou kočky dokonce zabít,“ říká parazitoložka MVDr. Barbora Červená, Ph.D.

„Pokud zvíře trpí nějakými zdravotními problémy, je potřeba to také při výběru zohlednit. Při kožních problémech (např. alergie na bleší kousnutí) budou vhodným řešením tablety, ale třeba u zvířete, které má problém s játry, bude lepší jiný typ přípravku. Ideální je požádat o pomoc s výběrem svého veterinárního lékaře,“ dodává.

Zabít, nebo odpudit? Přípravky proti blechám a klíšťatům umí obojí.
Autor: Infografika Blesk

Na co dát pozor?

Přípravky na psy mohou být pro kočky smrtící!

Většina přípravků se dávkuje podle váhy zvířete. Přesné dávkování vám určí veterinář nebo se ho dočtete v příbalovém letáku.

Po procházce vždy prohlédněte srst zvířete, zpozorněte, když se zvíře často škrábe nebo vykusuje. Pravidelně kontrolujte srst, zda neobjevíte blechy nebo jejich trus. Pelíšek perte na co nejvyšší teplotu. Vysávejte jednou týdně nebo častěji. Nepolevujte s ochranou ani v chladných měsících. Blechy může zvíře chytit celoročně.

Klíšťata a blechy mohou přenášet tato nebezpečná onemocnění: boreliózu, babeziózu, klíšťovou encefalitidu a ehrlichiózu.

Fotogalerie
3 fotografie