Držte se během letošních svátků hesla – Velikonoce bez chemie. Vynechte proto chemické barvy na vajíčka z obchodu a sáhněte po způsobu, jakým zdobily už naše babičky. Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, je důležité před samotným barvením dodržovat 3 důležité kroky:
1.Vyčleňte si jeden starý hrnec, na kterém s největší pravděpodobností zůstanou stopy po barvení.
2. Zvolte na barvení jasně bílá vejce. Důvod je zřejmý, docílíte intenzivnějšího výsledku. Nezapomeňte je odmastit a očistit. K tomu vám pomůže hadřík a trochu octa. Zabráníte tím vzniku nepravidelností při přichytávání barvy.
3.Někdo před vařením vejce propichuje. Nedělejte to. Zůstanou déle čerstvá a barva se nedostane dovnitř.
Jak na to?
Vytvořte si barvicí lázeň z 1 litru vody a přibližně 2 – 3 šálků čerstvých surovin, které si zvolíte. Sáhnout můžete po zelenině, koření, květech nebo bobulích.
● Vybranou surovinu nakrájejte na co nejdrobnější kousky, aby se barevné pigmenty lépe uvolnily.
● Jak dlouho se vaří jednotlivé suroviny? Zelenina a rostliny 45 minut, bobule, listy a květy by se měly předem namočit na několik hodin do vody a poté vařit přibližně 1 hodinu.
● Nyní nastává fáze barvení. Uvařená a vychladlá vejce ponořte nejméně na 30 minut do hrnce s připravenou barvou. Pamatujte, že čím déle je tam necháte, tím intenzivnější bude barevný výsledek.