29. květen 2020
Svátek slaví Maxmilián, zítra Ferdinand

Já rád játra! Tři dokonalé recepty na víkendovou večeři

/
  • Tři rychlé večeře za 20 minut.
    6. března 2020 ● 16:00

    Nevíte, co budete dnes vařit k večeři? Co takhle vsadit na játra? Z těchto dost často opomíjených vnitřností se totiž dá udělat spousta výborných pokrmů, které můžete mít na talíři do 20 minut! Že játra nejsou jen o paštikách, se přesvědčte sami!

  • 1.

    VEPŘOVÁ JÁTRA NA PAPRIKÁCH

    POTŘEBUJETE: •500 g vepřových jater •2 zelené papriky •2 červené nebo žluté papriky •2 cibule •1 stroužek česneku •kousek slaniny •2 lžíce kečupu •mletou sladkou papriku •petrželku •worcester •olej •sůl

     

    POSTUP: Játra odblaníme, nakrájíme na plátky, po obvodu několikrát mělce nakrojíme a naklepeme. Na oleji zpěníme tenká půlkolečka cibule a kostičky slaniny, poprášíme je paprikou, přidáme pár lžic vody a krátce s nudličkami papriky podusíme. Vmícháme kečup, worcester, sůl a prohřejeme. Mezitím játra opečeme po obou stranách na oleji a osolíme. A následně vše smícháme. Jako přílohu můžete podávat rýži. Na závěr ozdobte nasekanou petrželkou.

    Večeře je do dvaceti minut na stole.

  • 2.

    CHLEBÍČEK S DRŮBEŽÍMI JÁTRY

    POTŘEBUJETE: •4 plátky bílé veky (můžete použít i toustový chleba či klidně obyčejný chléb) •olej •200 g drůbežích jater •hladkou mouku •20 g másla •sůl •pepř •kousek bujonové kostky •2 lžíce rozinek •1 dl červeného vína •1 stroužek česneku

     

    POSTUP: Drůbeží játra odblaníme, nakrájíme na plátky a následně za stálého míchání osmahneme na oleji, poprášíme moukou a opět lehce osmahneme. Máslo, sůl, pepř, bujonovou kostku, rozinky, víno a rozetřený česnek podusíme 2 minuty na pánvi, přidáme játra a dusíme je asi 5 minut. Plátky veky (chleba) opečeme po obou stranách na oleji a poklademe je játrovou směsí. Ozdobit je na závěr můžeme (nemusíme) na kousky nakrájenými ředkvičkami.

    Večeře je do dvaceti minut na stole.

  • 3.

    SALÁT S RESTOVANÝMI KUŘECÍMI JÁTRY

    POTŘEBUJETE: •1 ledový salát •150 g kuřecích jater •70 g anglické slaniny •1 stroužek česneku •1 lžíce bílého vína (nejlépe rulandské šedé) •olivový olej •šťávu z citronu •1 lžičku hořčice •1 bílý jogurt •1 lžičku medu •nať z lahůdkové cibulky •tymián •sůl •pepř

     

    POSTUP: Kuřecí játra očistíme a zbavíme žilek. Pak nakrájíme na menší kousky. Na čtverečky naporcujeme také slaninu a na pánvi ji opečeme dozlatova. K ní přidáme játra a krátce orestujeme do zlatohněda. Směs opepříme a ochutíme najemno nasekaným česnekem, následně přidáme trochu nasekaného tymiánu (orestujeme už jen krátce, aby česnek a tymián nezhořkly).

     

    Na závěr játra podlijeme vínem, necháme odpařit a chuť doladíme solí. Ledový salát nakrájíme na větší čtverečky, které přendáme do velké mísy. Zakápneme pár kapkami citronové šťávy a olivového oleje. Následně osolíme a opepříme. Salát lehce promícháme.

     

    Dresing připravíme z hořčice a bílého jogurtu, osolíme a opepříme. Přidáme lžičku medu a hrst nasekané natě lahůdkové cibulky. Pak už jen zbývá celý salát »sestavit«, tedy promíchat játra, salát a dresing.

    Večeře je do dvaceti minut na stole.

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy