Tmavé pivo nesoucí jméno Granát uvařil ve smíchovském pivovaru poprvé sládek Michael Trnka, čímž se zapsal do historie českého pivovarnictví. Netrvalo dlouho a název brzy zevšeobecněl. Pro označení kategorie polotmavých piv byl hojně používán také dalšími českými pivovary. Na Smíchově na počin svého otce navázal zkraje 20. století syn František, pozdější sládek tamního pivovaru, který doladil Granát tak, že se vařil jako čtrnáctka.

Polotmavá ikona mezi českými pivy

Osud polotmavého ležáku, jenž se vaří ze tří druhů sladů a chmele v čele s Žateckým poloraným červeňákem, nebyl vždycky lehký. Od začátku druhé světové války se jeho receptura předávala pouze ústně mezi sládky a pivovarští si ho – sami pro sebe – vařili tajně jen jednou za rok na Vánoce. K zákazníkům se opět dostal až v roce 2000, kdy jej sládci Staropramen vyladili do současné podoby a mohl se tak stát oficiálním pivem projektu Praha – Evropské město kultury roku 2000. „Na začátku tisíciletí se stal Granát nedílnou součástí nabídky našich piv,“ říká vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux a poodkrývá veřejné tajemství: „Při výjimečných příležitostech, jako jsou Dny českého piva či blížící se čas Vánoc, jej vaříme v limitovaných edicích a trošku jinak, než jak jej znají naši konzumenti z běžné nabídky. Rádi bychom, aby Granát s jeho barvou, chutí a plností mohli ochutnat všichni příznivci dobrého piva.”

Nyní si ho může dopřát opravdu každý

Třináctistupňový Granát je opravdový pivní skvost, a proto je nedílnou součástí exkluzivního Smíchovského výběru – toho nejvybranějšího, co sládci v pivovaru na Smíchově v průběhu 150 let uvařili Konzumenti si jej tak mohou dopřát ve vybraných hospodách, které věnují pivu nejlepší péči. V současnosti je k dostání také v maloobchodě, a to v rámci limitovaného vánočního dárkového balení. Spolu s Výjimečnou jedenáctkou, Exportním ležákem a Nefiltrem tvoří vyváženou sestavu. Ta potěší nejednoho milovníka piva, který bude mít nemenší radost z originálního půllitru Staropramen, jímž je balíček doplněn.