V historii se s ním můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, kde bylo považováno za elixír života. Málokdo ale ví, že ghí není žádnou novinkou ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo, aby jim déle vydrželo.

„Přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla. Máslo se musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý máselný tuk,“ vysvětluje Andrea Dostálová, která ghí vyrábí podle tradiční receptury.

Nahradí tuky

Ghí lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je tak ideální nejen na vaření a pečení, ale také na smažení. A použít ho můžete jen tak na chleba – stačí ho natřít. 

 Nepřepaluje se

Ghí má vysoký kouřový bod – až 250. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a ani během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků.

Je zásobárnou vitaminů

Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitaminů (A, D, E, K a antioxidantů). Ghí je vhodné pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky.

Vydrží ve spíži rok

Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici nebo jen ve spíži vydrží minimálně 12 měsíců.

Neobsahuje mléčné bílkoviny

Ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.

Zlepšuje trávení

Stimuluje tvorbu žaludečních kyselin, a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.

Podporuje hubnutí

Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.

Působí protizánětlivě

Ghí obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá také udržovat hladinu inzulinu.

Je dobré na nervy

Ghí působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky totiž výborně chrání omega 6 a omega 3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje.

Usnadňuje hojení

Ghí se dá použít nejen vnitřně, ale je vhodné také na vnější použití. Zatímco v těle udržuje zásadité prostředí a brání tak vzniku zánětů, usnadňuje hojení i zevně. Stačí ho natřít na podrážděnou pokožku – rychle ji zklidní.

VIDEO: Jak udělat jíšku z másla a mouky

Video
Video se připravuje ...

Jak udělat jíšku z másla a mouky