Oslaďte si konec prázdnin: 4 recepty na rychlé a nebesky dobré tvarohové dezerty
-
Máme před sebou poslední prázdninový víkend a pak opět do „starých kolejí“. Oslaďte poslední chvíle volna sobě i svým dětem. Máme pro vás čtyři neodolatelné tipy na rychlé, dobré a zdravé dezerty.
- 1.
Cheesecake s mangem
Potřebujete na těsto: 100 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 1 lžíci kakaa, 4 lžíce cukru, 1 žloutek, 120 g másla Potřebujete na tvarohový krém: 750 g měkkého tvarohu nebo mascarpone, 250 g moučkového cukru nebo rozpuštěné bílé čokolády, 4 lžíce nemletého máku, 1 balíček želatiny do krému.
Potřebujete k dozdobení: 1 velké mango, 1 lžíce želatiny v prášku
Postup: V míse promíchejte mouku s mletými mandlemi, přidejte kakao, cukr, žloutek a nakrájené máslo. Vypracujte hladké těsto bez hrudek.
*Formu vyložte pečicím papírem a na dno dejte těsto. Pomocí prstů ho rozmačkejte do tenké vrstvy. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 15 minut.
*Pak formu vyjměte a těsto nechte vychladnout. Mezitím v míse ušlehejte tvaroh s cukrem a vmíchejte mák.
*Želatinu dejte do rendlíku, přidejte k ní 4 lžíce vody a nechte ji asi 10 minut bobtnat. Pak ji zahřejte, ale nevařte.
*Vmíchejte do ní lžíci krému a pak vše společně promíchejte. Tvarohový krém naneste na korpus a uhlaďte. *Mango oloupejte, nakrájejte a dejte do mixéru. Rozmixujte ho na hladké pyré.
*Želatinu smíchejte s troškou vlažné vody a vmíchejte ji do pyré. Nechte trochu ztuhnout a pak směs nalijte na tvarohový krém.
*Hotový koláč dejte aspoň na 2 hodiny do chladu.
Tip: Korpus na koláč můžete připravit i nepečený. Kakaové sušenky rozdrtíte pomocí válečku, přidáte kousky rozměklého másla a hotovou směs napěchujte do formy.
- 2.
Pohár s malinami, kokosem a kávou
Potřebujete na 2 porce: 1 velký zralý banán, 1 vanička polotučného tvarohu, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 hrnek malin (mohou být i mražené), ½ hrnku kokosových hoblin, 1 lžička jemně mleté kávy
Postup: Banán vidličkou rozmačkejte na kašičku a promíchejte ho s tvarohem a vanilkovým extraktem. *Vmíchejte asi 2 lžíce rozmačkaných malin.
*Vzniklý krém vrstvěte do skleniček, vrstvy průběžně prokládejte celými malinami a vždy nasypte troškou kokosu.
*Vršek poháru zasypte kávou, v dětské verzi ji nahraďte grankem nebo kakaem.
*Ozdobte zbylými malinami a kokosem. Vše nechte vychladit v lednici a poté podávejte.
- 3.
Kávový pohár s jablky a meruňkami
Potřebujete na 2 porce: 1 velký zralý banán, 1 vanička polotučného tvarohu, 1 lžička skořice, 1 lžička jemně mleté kávy, 1 lžička neslazeného kakaa, 1 jablko, 1 meruňka, hrst opražených plátků mandlí
Postup: Rozmačkejte banán a smíchejte ho s tvarohem a skořicí. Ze vzniklé směsi polovinu oddělte a tu smíchejte s kávou a kakaem.
*Nastrouhejte ¾ jablka a zbytek nakrájejte na kostičky. Meruňku nakrájejte na plátky.
*Do skleničky střídavě vrstvěte oba druhy krému a mezi jednotlivé vrstvy přidávejte strouhané jablko a mandle.
*Vršek poháru ozdobte kostičkami jablek a plátky meruněk.
- 4.
Tvarohové chia nočky s letním ovocem
Potřebujete na 2 porce: 1 tvaroh, 3 lžíce kokosového mléka, 5 lžic chia semínek, 3 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce meruňkové marmelády bez cukru, 1 lžička jemně mleté kávy, čerstvé ovoce, hrst nesolených pistácií
Postup: V misce smíchejte tvaroh, kokosové mléko, chia a ovesné vločky. Povrch krému potřete marmeládou a dejte ho odpočinout na noc do lednice.
*Druhý den by měl být krém poměrně pevný, protože vločky a hlavně chia semínka do sebe nasáknou hodně vody z tvarohovo-kokosové směsi.
*Druhý den si připravte talířek, poprašte ho kávou a ozdobte ho ovocem.
*Ovoce, které jde krájet na plátky, můžete pomocí vykrajovátek na cukroví vykrajovat do různých tvarů.
*Z krému, který přes noc v misce ztuhl, pomocí dvou lžiček tvarujte nočky a poklaďte je na talířek mezi ovoce.
*Vše ozdobte nasekanými pistáciemi a podávejte.
Zdroj: tchiboblog.cz/