Snídaně až do postele: Tři recepty na netradiční lívanečky
-
Co lepšího může být, než dostat snídani až do postele! Navíc teplou a tak voňavou… Máme pro vás tři rychlé recepty, kterými oslníte celou rodinu.
- 1.
Kokosáčky
Ideální varianta pro bezlepkovou a dokonce i bezlaktózovou dietu. U kokosové mouky musíte dávat pozor na to, že houstne, protože do sebe nasává tekutinu.
Potřebujete na 6 lívanečků: 100 ml kokosového mléka z plechovky, 50 g jemné kokosové mouky, 2 vejce, 1 lžičku cukru.
Postup: Šlehejte kokosové mléko s moukou, vejci a cukrem. *Těsto nechte pět minut odstát a smažte na nepřilnavé, nejlépe keramické pánvi. Můžete si pomoct trochou kokosového oleje.
* Někdy mají kokosové lívance tendenci se trhat, proto je lepší začít s menšími lívanečky. Když jsou na jedné straně dostatečně opečené, že i tvar drží při sobě, otočte.
* Nejlepší jsou s mascarpone nebo zakysanou smetanou a ovocem podle sezony.
- 2.
Čokoládové obláčky
Potřebujete na 6 lívanečků: 40 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (min. 70%), 2 lžíce másla, 3 dl plnotučného mléka, 80 g hladké špaldové mouky, 50 g jemných ovesných vloček, 1 lžička kakaa holandského typu, 1 vejce.
Postup: Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu máslo a trochu mléka.
* V míse zatím smíchejte veškeré suché suroviny – mouku, jemné ovesné vločky a kakao. Pokud neseženete jemné vločky, stačí, když klasické rychle promixujete na hrubou moučku s kousky.
* Suchou směs zalijte mlékem a promíchejte, poté přidejte směs zchladlé rozpuštěné čokolády a také vejce.
* Pokud budete mít hodně savé vločky nebo třeba menší vejce, nebojte se směs více naředit mlékem. Těsto bude hrudkovité kvůli vločkám, ale to vůbec nevadí. Nechte jej deset minut odpočinout.
* Nyní můžete smažit nasucho nebo na troše másla.
* Lívance můžete zdobit ještě čokoládovou omáčkou. Tu získáte stejně jako čokoládový základ na lívance. Zdobit můžete také oříšky a ještě posypat kakaem. Skvělé jsou obláčky s ořechovým máslem, kvalitní nutelou a banánem.
- 3.
Mandlové potěšení
Potřebujete na 12 kousků: 1 měkký banán, 400 ml mandlového rostlinného mléka, 200 g hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 1 lžičku mandlové esence, 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje, 1 lžíci tmavého třtinového cukru.
Postup: Nejprve vidličkou rozmačkejte banán, pak do mísy přidejte všechny zbývající suroviny a šlehejte, dokud není těsto zcela kompaktní a bez hrudek. Stačí na to i míchačka.
* Nechte jej asi deset minut odstát. Smažte nasucho nebo na troše kokosového oleje.
* Mandlové lívanečky jsou jemné, pokud chcete zachovat veganskou snídani, podávejte je s kokosovým nebo sójovým jogurtem a čerstvým ovocem.
* Vynikající je také kyselejší marmeláda – například rybíz nebo malina, protože mandle a banán v těstě jsou spíše sladké.
Zdroj: tchiboblog.cz