I když je život ve městě pohodlný a má řadu předností, přibývá lidí, kteří z civilizace prchají do přírody. To samozřejmě vědí i developeři, kteří tento trend vycítili, a tak v posledních letech zaměřili svou pozornost právě na okolí velkých měst. Problém je, že developerské projekty často postrádají osobitost a „duši“. Proto si každá stavba, která jde jinou cestou, zaslouží uznání.

To beze zbytku platí i pro originální projekt vznikl pouhých 7 km od městské části Brno - Tuřany, v obci Sokolnice. Tým stavitelů, architektů a dalších odborníků přišel s odvážnou vizí přetvořit tamní barokní sýpku z roku 1745 v moderní bydlení. Vznikl tak jedinečný rezidenční projekt Domov s duší. A i když se architektům podařilo zachovat původní ráz a přednosti historické budovy, splňuje stavba všechny parametry typické pro novostavbu. 

Stylové útočiště 20 minut od centra Brna 

pětipatrovém objektu vzniklo celkem 21 originálních bytů. Ty jsou dispozičně řešené jako 1+KK a 2+KK, které se hodí pro jednotlivce či páry, nebo 3+KK, do nichž se díky velkorysé obytné ploše bez potíží vejde i vícečlenná rodina. Ačkoliv se byty nacházejí 20 minut od centra Brna, jejich ceny jsou o poznání příjemnější než ty brněnské. Za jednopokojovou variantu zájemci aktuálně zaplatí 2 790 000 Kč. 

Autor: Baroque loft

Byty disponují všemi moderními výdobytky, ale historický charakter barokní stavby do prostoru vnáší výjimečné detaily – třeba trámy či sloupy ze dřeva, které bylo pokáceno v roce 1711, nebo zrestaurovaná okna lemovaná vápencovým ostěním.

Novým prvkem jsou pak velkorysé dřevěné lodžie, které do bytů v kombinaci s atypicky řešenými okny vnáší dostatek světla. Příjemně hřejivý a domácký dojem prostoru dodávají dřevěné podlahy a opravdu bytelné vnější stěny. Koupelny a toalety jsou vybaveny sanitou od špičkových výrobců, jako jsou Villeroy&Boch, Hansgrohe či Kaldewei. 

Fotogalerie
13 fotografií

Neobvyklý architektonický charakter sýpky zajišťuje, že je každý z bytů originál, který si budoucí majitelé budou moci dotvořit podle svých představ – ať už v duchu moderního minimalismu, nebo naopak s respektem k selskému stylu stavby. Fantazii a osobnímu vkusu se meze nekladou, důležité je, aby se nový byt pro své obyvatele stal skutečným domovem. Zájemci, které atypický prostor barokního stavení zaujal,  si mohou domluvit osobní prohlídku vybraných bytů, která napoví více než obrázky a nákresy. 

Prostory pro příjemná setkávání 

Vstupní halu budovy zdobí ručně vyráběná cihelná dlažba, na níž navazuje téměř stometrový společný prostor. Ten vznikl s cílem vytvořit pro místní obyvatele místo pro příjemná setkávání, oslavy, výstavy nebo přednášky. Společná je i zahrada, která k historické sýpce náleží. Budoucí majitelé bytů tak mohou navzájem udržovat nejen sousedské, ale i přátelské vztahy. 

Jen necelých 100 metrů od sýpky se nachází areál zámecké zahrady, na který plynule navazuje lesní obora. Jde o úžasné zelené místo, které ocení rodiče s dětmi, pejskaři i milovníci běhu. Vzhledem k tomu, že se toto idylické místo nachází jen 7 kilometrů od městské části Brno - Tuřany, jde o žádanou lokalitu, která má i do budoucna velký potenciál.