7. červenec 2020
Svátek slaví Bohuslava, zítra Nora

Vitamínové bomby, které si natrháte na louce: 4 recepty na zdravé saláty

/
  • Rychlé recepty z ingrediencí, které rostou na zahradě nebo dokonce na louce.
    31. května 2019 ● 13:47

    Léto je tu a s ním i období lehkých a zdravých jídel, ideálně salátů. Na jejich přípravě je kromě nesporných zdravotním přínosům příjemné i to, že jsou rychle hotové. Co teprve, když si jejich ingredience můžete natrhat na zahradě nebo dokonce a louce! Máme pro vás čtyři rychlé recepty.

  • 1.

    Pampeliškový salát s fenyklem a ostropestřcem

    Potřebujete: 1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených, 1 oloupané a pokrájené zelené jablko, 1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu, 3 polévkové lžíce citronové šťávy, 1 až 2 lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce kvalitního medu, sůl a pepř na dochucení, 1 polévková lžíce semínek ostropestřce mírně opražených nebo opražená lněná semínka

     

    Postup:

    *Ve velké míse smíchejte pampelišku, jablko a fenykl. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochuťte solí a pepřem.

    *Na silnostěnné pánvi 3 až 5 minut při střední teplotě grilujte semínka ostropestřce nebo lněná semínka a salát jimi posypte.

    * Tuto verzi salátu můžete dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například s chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.

     

    Co možná nevíte o pampeliškách?

    Je to významná léčivka. Její listy mají největší účinky právě v období od května do října, kořen, ze kterého se dá umlít po usušení mouka, je nejlepší sbírat v březnu a dubnu. Má příznivé účinky při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech. Pozitivně ovlivňuje trávení – užívání se doporučuje při žaludečních poruchách, překyselení žaludku, ale také při prudkém střevním kataru, nechutenství anebo zácpě.

    Pampeliškový salát s fenyklem a ostropestřcem

  • 2.

    Salát z kopřiv se ztraceným vejcem

    Potřebujete: 800 g výhonků a listů mladých kopřiv, olivový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, ocet, 4 vejce, sůl a pepř.

     

    Postup:

    *Kopřivy navršte do cedníku a prolijte je horkou vodou. Přestanou pálit a budete je moci snadno nasekat.

    *Na pánvi rozpusťte máslo nebo olivový olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli a česnek dorůžova.

    *Přidejte posekané kopřivy a trošku vody. Vařte a míchejte přibližně 10 minut, než kopřivy změknou.

    *Hlubší pánev vymažte olejem a nalijte do ní vodu, přibližně 8 cm na výšku. Vodu osolte, přilijte do ní lžíci octa a přiveďte k varu. Vařte ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala.

    *Vroucí vody lžící roztočte a opatrně rozklepněte vejce. Použijte naběračku nebo mističku, ze kterého necháte rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vařte, dokud bílek neztuhne, asi 2 až 3 minuty. Potom vejce vylovte.

    *Na talíř naservírujte horký kopřivový špenát a na něj vejce. Vejce můžete připravit třeba i jako volské oko.

     

    Co možná nevíte o kopřivách?

    Obsahuje vitamíny skupiny B a C a také železo, vápník, hořčík a další. Kopřiva se používá při nemocech kloubů, při krvácení z dásní a chudokrevnosti. Podporuje také tvorbu mateřského mléka, pomáhá při cukrovce, léčí akné i vyrážku. V kuchyni může nahradit špenát, protože neobsahuje kyselinu šťavelovou, která je při některých onemocněních pro lidi nevhodná.

    Salát z kopřiv se ztraceným vejcem

  • 3.

    Řeřichový salát s vajíčky a ředkvičkami

    Potřebujete: 4 vařená vejce, 2 svazky ředkviček, balení řeřichy, piniové oříšky, olej olivový nebo ořechový, sůl, pepř, případně lžička medu nebo javorového sirupu, 1 lžíce jablečného octa

     

    Postup: Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na větší kusy.

    *Očištěnou ředkvičku nakrájejte na plátky a připravte si omytou řeřichu.

    *Na pánvi dejte lžíci oleje a na něm orestujte piniové oříšky. Nechte ochladit.

    *Připravte si zálivku ze zchladlého oleje z pražení oříšků, přidejte sůl, pepř, a ocet. Zálivku nalijte na salát, ozdobte praženými piniovými oříšky.

     

    Co možná nevíte o ředkvičkách?

    Obsahují mnoho tělu prospěšných látek, jsou bohaté na bílkoviny, potřebné lipidy, sacharidy a také vlákninu. Jsou plné vitaminu B a C. Díky kyselině listové umí podporovat krvetvorbu, draslík se stará o zdraví srdečního svalu, vápník o tvorbu kostí a chrupavek, karoten je zase úžasný pro udržení zdravých očí.

    Řeřichový salát s vajíčky a ředkvičkami

  • 4.

    Fenyklová polévka

    Potřebujete: 1 fenykl, 350 g hrášku, 1 cibule, česnek, olej, libeček a petrželka

     

    Postup: Na cibulce a česneku orestujte mražený hrášek a pokrájený fenykl, podlijte vodou a pak rozmixujte. Dochuťte libečkem a petrželkou.

     

    Co možná nevíte o fenyklu?

    Má protikřečové účinky na střeva, působí proti nadýmání. Jeho plody jsou důležitou složkou větropudného čaje pro malé děti. Podporuje tvorbu mléka u matek. Má i močopudný vliv a ulehčuje odkašlávání.

    Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

    Fenyklová polévka
    Autor: naturhouse-cz.cz

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy