Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tři melounové laskominy pro večerní osvěžení: Sorbet, bowle i nakládaný k masu!

/
  • 1. června 2019 ● 12:00

    Šťavnatý meloun patří k létu! Sladká svačinka či zákusek se snad nikdy neomrzí. Kromě zaručeného osvěžení se v něm ukrývá i mnoho blahodárných látek. Je bohatý na vitamíny A, B6 a C. I přesto, že je sladký, má nižší počet kalorií a velký podíl vody. Letos jej vyzkoušejte v dalších podobách – v drinku, domácím sorbetu či si jej naložte do sladkokyselého nálevu.

  • 1.

    Nakládaný meloun


    Potřebujete:


    •         ¼ velkého vodního melounu

    •        100 g cukru pudrového – extra jemná moučka

    •        100 ml jablečného octa

    •        100 ml vody

    •        1 bio citrón

    •        10 tenkých plátků zázvoru

    •        ½ čajové lžičky soli

    •        ½ čajové lžičky hořčičných semínek

    •        ½ chilli

    •        1-3 kuličky nového koření

     

    Postup: Nejprve z melounu odstraníme svrchní tvrdou zelenou slupku a nakrájíme ho na malé kousky. Citrón nakrájíme na 3 plátky, které ještě rozdělíme na čtvrtiny. Oloupeme zhruba 1 cm zázvoru, který nakrájíme na 10 tenkých plátků. Stejně tak nakrájíme polovinu chilli papričky.

     

    Vše ve vodě smícháme s cukrem, jablečným octem, solí, hořčičnými semínky a novým kořením. Vaříme asi 20–30 minut na mírném ohni. Meloun by měl být měkký, ale zároveň musí křupnout. Hotovou směs přelijeme do sklenic, utěsníme a necháme pár dní odpočívat.

     

    Tip: Vyzkoušejte nakládaný meloun v kombinaci s grilovaným masem.

    Nakládaný meloun
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Melounová bowle

     Potřebujete:


    •        ½ zralého vodního melounu (1 kg)

    •        ½ zralého cukrového melounu (1 kg)

    •        2 chemicky neošetřené limetky

    •        500 ml Campari

    •        2 polévkové lžíce cukru moučka

    •        1 svazek čerstvé máty

    •        1,5 l minerálky

     

    Postup: Meloun rozkrojíme a lžící odstraníme semínka. Pomocí vykrajovače kuliček nad miskou vykrájíme z dužiny co nejvíce kuliček. Z limetek nastrouháme kůru, vytlačíme šťávu a spolu s Campari a moučkovým cukrem přimícháme k melounovým kuličkám. Na ozdobení si pár lístků máty odložíme do misky s vodou. Zbytek lístků nakrájíme na tenké proužky a přidáme k bowli. Necháme 1-2 hodiny stát v chladničce. Před podáváním přidáme minerálku, ozdobíme připravenými mátovými lístky a servírujeme s ledem.

    Melounová bowle
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Melounový sorbet


     Potřebujete:


    •        4 hrnky melounové dužiny

    •        2 polévkové lžíce citronové šťávy

    •        1/2 hrnku čerstvé pomerančové šťávy

    •        10 lžic cukru hnědého

    •        špetka soli

    •        lístečky máty na ozdobu

     

    Postup: Melounovou dužinu nakrájíme na kostičky a promícháme s citronovou šťávou. Dáme na plech, pokud možno rozložené a dáme do mrazáku. Zmrzlé dáme do kuchyňského robotu nebo mixéru s pomerančovou šťávou. Nakonec vmícháme cukr a sůl. Necháme v mrazáku asi hodinu. Potom se musí sorbet znovu našlehat, protože se začne tvořit led. Servírujeme s lístky čerstvé máty.

    Zdroj: Korunní cukr

    Melounový sorbet
    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy