Tři melounové laskominy pro večerní osvěžení: Sorbet, bowle i nakládaný k masu!
-
Šťavnatý meloun patří k létu! Sladká svačinka či zákusek se snad nikdy neomrzí. Kromě zaručeného osvěžení se v něm ukrývá i mnoho blahodárných látek. Je bohatý na vitamíny A, B6 a C. I přesto, že je sladký, má nižší počet kalorií a velký podíl vody. Letos jej vyzkoušejte v dalších podobách – v drinku, domácím sorbetu či si jej naložte do sladkokyselého nálevu.
- 1.
Nakládaný meloun
Potřebujete:
• ¼ velkého vodního melounu
• 100 g cukru pudrového – extra jemná moučka
• 100 ml jablečného octa
• 100 ml vody
• 1 bio citrón
• 10 tenkých plátků zázvoru
• ½ čajové lžičky soli
• ½ čajové lžičky hořčičných semínek
• ½ chilli
• 1-3 kuličky nového koření
Postup: Nejprve z melounu odstraníme svrchní tvrdou zelenou slupku a nakrájíme ho na malé kousky. Citrón nakrájíme na 3 plátky, které ještě rozdělíme na čtvrtiny. Oloupeme zhruba 1 cm zázvoru, který nakrájíme na 10 tenkých plátků. Stejně tak nakrájíme polovinu chilli papričky.
Vše ve vodě smícháme s cukrem, jablečným octem, solí, hořčičnými semínky a novým kořením. Vaříme asi 20–30 minut na mírném ohni. Meloun by měl být měkký, ale zároveň musí křupnout. Hotovou směs přelijeme do sklenic, utěsníme a necháme pár dní odpočívat.
Tip: Vyzkoušejte nakládaný meloun v kombinaci s grilovaným masem.
- 2.
Melounová bowle
Potřebujete:
• ½ zralého vodního melounu (1 kg)
• ½ zralého cukrového melounu (1 kg)
• 2 chemicky neošetřené limetky
• 500 ml Campari
• 2 polévkové lžíce cukru moučka
• 1 svazek čerstvé máty
• 1,5 l minerálky
Postup: Meloun rozkrojíme a lžící odstraníme semínka. Pomocí vykrajovače kuliček nad miskou vykrájíme z dužiny co nejvíce kuliček. Z limetek nastrouháme kůru, vytlačíme šťávu a spolu s Campari a moučkovým cukrem přimícháme k melounovým kuličkám. Na ozdobení si pár lístků máty odložíme do misky s vodou. Zbytek lístků nakrájíme na tenké proužky a přidáme k bowli. Necháme 1-2 hodiny stát v chladničce. Před podáváním přidáme minerálku, ozdobíme připravenými mátovými lístky a servírujeme s ledem.
- 3.
Melounový sorbet
Potřebujete:
• 4 hrnky melounové dužiny
• 2 polévkové lžíce citronové šťávy
• 1/2 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
• 10 lžic cukru hnědého
• špetka soli
• lístečky máty na ozdobu
Postup: Melounovou dužinu nakrájíme na kostičky a promícháme s citronovou šťávou. Dáme na plech, pokud možno rozložené a dáme do mrazáku. Zmrzlé dáme do kuchyňského robotu nebo mixéru s pomerančovou šťávou. Nakonec vmícháme cukr a sůl. Necháme v mrazáku asi hodinu. Potom se musí sorbet znovu našlehat, protože se začne tvořit led. Servírujeme s lístky čerstvé máty.
Zdroj: Korunní cukr