Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejvyšší čas pro výběr a stavbu bazénu: Jak na to krok za krokem!

/
  • 11. března 2019 ● 10:01

    Bazén je jedním z nejvýraznějších prvků zahrady, musí do ní sedět. A to nejen vzhledem, ale i materiálem. Právě teď je přitom čas, kdy prodejci nabízí na bazény slevy, a zároveň máte dostatek času, abyste vše stihli ještě do letošního léta. Blesk vám poradí, jak na to.

  • 1.

    Pořádně vše promyslete

    Bazén není spotřební zboží, a když ho jednou postavíte, měl by bezproblémově sloužit desítky let. Je to i významná investice, která zvedne cenu nemovitosti. Proto berte jeho návrh vážně a konzultujte svůj záměr s bazénovým specialistou přímo od prodejce.

     

    Už dopředu si totiž musíte rozmyslet umístění bazénových technologií, zastřešení i materiály vhodné pro vaši zahradu v závislosti na okolí bazénu, ale i sklon terénu nebo geologické podloží. Vyžádat si od něj můžete veškeré parametry budoucího bazénu a případně i zastřešení, detailní a transparentní rozpočet včetně kompletního příslušenství, dopravy i montáže, a nechat si hlavně poradit přímo na místě budoucí realizace. Nebudete-li si během stavby s něčím vědět rady, měl by vám přímo na stavbě a v rámci dané zakázky poradit zcela zdarma.

    Autor: Profimedia

  • 2.

    Vyberte místo a vyměřte

    „Nejlepší místo pro bazén je tam, kam dopadají sluneční paprsky po celý den. A pro nejlepší umístění je dobré oslovit i zahradního architekta, aby bazén a jeho okolí tvořené rostlinami, keři i dřevinami tvořily co nejlepší vizuální, ale i praktický celek,“ radí Bohdan Bláha, bazénový odborník ze společnosti Mountfield. Kvůli soukromí je dobré lokalitu vybírat i s ohledem na sousední nemovitosti a jejich dispozice nebo na rušnou komunikaci v okolí, která by zážitek z koupání mohla rušit. U některých typů zahrad je tak lepší bazén umístit do prostoru, jindy je vhodnější, když navazuje na terasu a je blízko domu.

    Autor: Profimedia

  • 3.

    Uložte těleso bazénu do vhodného podloží

    V zásadě existují dva typy bazénů. Jeden vám dovezou v podobě monolitní vany, kterou vám na zahradě složí z náklaďáku jeřábem, jiné se montují až na místě. Například u keramických bazénů postačí vystlání výkopu geotextilií a připravené lože z tzv. kačírku (drobné říční oblázky). Sklokompozitní bazény se ukládají na betonovou desku a na její povrch se před uložením bazénu pokládá tvrzený polystyren. Kompozitní a stavebnicové bazény smontuje na místě do požadovaného tvaru odborná firma. A to na betonové podloží.


    Ani zde není třeba jeřáb. Jde o bazény, které lze postavit v rozměrech například až 20 x 6 m, a to jak na nepřístupné zahradě řadového domu, tak v interiéru. Plusem těchto bazénů je i to, že jsou vhodné k umístění i do ztížených podmínek, např. k zapuštění do terénu, u něhož je riziko výskytu spodní či podpovrchové vody.

    Autor: David Malík

  • 4.

    Obsypte a betonujte

    Uvnitř bazénu vodu mít musíte, ale z vnější strany může dělat problémy. Proto je zásadní mít kolem bazénu dobrou drenáž. Výkop proto bývá větší, než je fi nální rozměr bazénu, a neobsypává se vykopanou hlínou. Počítejte ale i s betonem.

     

    Třeba u keramických a sklokompozitních bazénů se monolitické bazénové těleso v průběhu napouštění postupně obsypává zavlhlou betonovou směsí. Skládané bazény se po zaxování stěnových dílců o zhruba 15 cm betonu bsypávají štěrkem nebo epelně-izolačním obsyovým materiálem.

    5063337:full:true:true

  • 5.

    Vyzkoušejte těsnost

    Bazény se napouští většinou postupně, během obetonování nebo obsypu. Zároveň se do předem připravených míst osazují technologie a montuje filtrační okruh. Pokud vám bazén montuje firma, po dokončení této montáže vyžadujte provedení tlakové zkoušky potrubí. Dávejte si dobrý pozor na bazény, kde tyto zkoušky nejde provést. V případě netěsnosti nebudete moci prokázat vadu výrobci.

    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Vytvořte okolí

    Ani když je vlhko, nesmí okolí bazénu klouzat. Jinak si ho můžete zvolit z velkého množství materiálů. Třeba betonovou dlažbu, mrazuvzdornou keramickou dlažbu, přírodní kámen, terasu z odolného dřeva nebo dřevoplastových prken či kamínkový koberec.

     

    Jestli do budoucna plánujete k bazénu i posuvné zastřešení, počítejte s tím, že je třeba podél bazénu a s přesahem i za něj nachystat pevný a rovný podklad, nejčastěji betonový, aby bylo k čemu přidělat kolejnice posuvného zastřešení.

    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Zastřešení bazénu

    Zastřešení bazénu vám umožní prodloužit si koupací sezonu na 6 až 7 měsíců v roce. Přes den se díky slunečním paprskům voda v bazéně ohřívá, zatímco v noci zastřešení nedovolí vodě tak rychle vystydnout. A koupat se můžete i v nepříznivém počasí. Nejvíce však na něm oceníte to, že do bazénu se díky němu nedostane tolik nečistot a ušetříte tak čas i bazénovou chemii nutnou k udržení čisté vody. Zabrání i tomu, aby do vody omylem spadly malé děti nebo domácí mazlíčci.

    Autor: Profimedia

Dnešní horoskopy