Jste „polévkoví“? Kuchařka ze Svatojánu vydala novinku plnou receptů od jara do zimy!
-
Naše babičky říkávaly, že polévka je grunt, my ji dnes ale raději vynecháváme. Z polévek z nové kuchařky Polévky ze Svatojánu od Evy Francové však určitě neztloustnete, protože jsou hlavně ze zeleniny, luštěnin a zdravých obilovin. A pokud těmito chutnými polévkami nahradíte hlavní jídlo, budete se cítit plní energie a vitality. Přinášíme malou inspiraci.
- 1.
Cizrnová polévka s mrkví
Potřebujete: 150 g cizrny, 2 lžíce sezamového oleje, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, kousek zázvorového kořene, půl lžičky kurkumy, půl lžičky drceného koriandru, půl lžičky garam masaly, 3 mrkve, 2 lžíce rajského protlaku, 400 ml zeleninového vývaru, sůl.
Postup: Večer namočíme 150 g cizrny do vody, ráno ji scedíme, propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme litrem vody a vaříme hodinu doměkka. V jiném hrnci osmahneme na dvou lžících oleje pokrájenou cibuli, stroužek česneku a kousek strouhaného zázvoru. Přisypeme po půl lžičkách koření-kurkumu, koriandr a garam masalu. Necháme rozvonět a přidáme tři nastrouhané mrkve, dvě lžíce rajského protlaku a 400 ml zeleninového vývaru. Nakonec přidáme cizrnu i s vodou, ve které se vařila. Promícháme, podle chuti osolíme a vaříme 15 minut.
- 2.
Zimní hrstková polévka
Potřebujete: 50 g hrachu, 50 g fazolí, 50 g krup, 50 g čočky, 50 g kořenové zeleniny, 1 cibuli, sůl, 2 lžíce oleje, 30 g celozrnné mouky, majoránku.
Postup: Večer namočíme 50 g fazolí, 50 g hrachu, 50 g čočky a 50 g krup do litru vody a ráno je v téže vodě uvaříme doměkka. Před dovařením přidáme 50 g nastrouhané kořenové zeleniny a cibuli a zahustíme jíškou ze dvou lžic oleje a 30 g hladké celozrnné mouky. Pokud nechceme použít jíšku, můžeme zahustit ovesnými vločkami. Hotovou polévku osolíme a okořeníme majoránkou.
- 3.
Cibulová polévka s chlebovými kostkami a medvědím česnekem
Potřebujete: 2 lžíce oleje, 3 velké cibule, 1 lžičku tmavého cukru, 20é ml bílého vína, 1 litr zeleninového vývaru, sůl, 3 krajíce chleba, 50 g veganského sýra, misku medvědího česneku.
Postup: Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět tři velké cibule nakrájené na půlkolečka. Přidáme lžičku tmavého cukru a necháme zkaramelizovat. Zalijeme 200 ml bílého vína, litrem zeleninového vývaru, osolíme a vaříme pět minut. Tři krajíce chleba nakrájíme na kostičky a nasucho je opečeme v torubě. Do talíře nasypeme hrst kostiček, lžíci veganského nastrouhaného sýra a zalijeme horkou polévkou. Zdobíme lístky medvědího česneku.