Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do boje proti chřipce! Kapusta třikrát jinak: Jako polévka, závitky i karbanátky!

/
  • 15. února 2019 ● 13:51

    Kapusta je snad nejméně oblíbený druh zeleniny. Tohle zeleninové »ošklivé káčátko« je ale nesmírně zdravé, má spoustu vitaminu C i vlákniny a v kuchyni se z něj dají udělat opravdu chutné speciality. A navíc, je lavná!

  • 1.

    Kapustové karbanátky

    SUROVINY: 500 g mletého masa 1 kapusta 250 ml mléka 2 vejce 1 cibule 3 stroužky česneku pepř černý (mletý) sůl strouhanka mouka pšeničná hladká olej (na smažení).

     

    POSTUP: Kapustu povaříme v osolené vodě, necháme okapat a nakrájíme nadrobno. Cibulku nasekáme najemno a osmahneme na trošce oleje. Mleté maso osolíme a opepříme, vmícháme do něj vejce rozkvedlané v mléce, osmahnutou cibulku a kapustu. Směs ochutíme česnekem a podle hustoty přimícháme strouhanku. Vypracujeme namočenýma rukama karbanátky a obalujeme je v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Vložíme je do rozpáleného oleje a usmažíme z obou stran. Podáváme se salátem.

    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Kapustová polévka

    SUROVINY: 300 g kapusty 250 g uzené krkovice bez kosti 2 větší cibule 100 g celeru ½ zelené papriky 4 stroužky česneku 2 lžíce oleje 1 zelená chilli paprika 1 lžička černého pepře 1 lžička sladké papriky sůl.

     

    POSTUP: Maso opláchneme pod tekoucí vodou a dáme vařit společně s jednou nahrubo nakrájenou cibulí, dvěma stroužky česneku, celerem a pepřem. Přivedeme k varu a pak teplotu snížíme a vaříme 40 minut. Kapustu očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso nakrájíme na malé kostky a česnek na plátky. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou druhou cibuli a mícháme, dokud nezesklovatí.

     

    Přidáme maso, opečeme ho, zasypeme paprikou a zalijeme scezeným vývarem. Polévku přivedeme k varu, přidáme kapustu, papriku, česnek, chilli a vaříme, dokud kapusta nezměkne, což trvá asi 20 minut. Při podávání můžeme polévku doplnit hustým bílým jogurtem s bylinkami.

    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Plněná kapusta

    SUROVINY: 500 g mletého vepřového masa sůl pepř černý (mletý) 2 snítky tymiánu 1 vejce špetka mletého zázvoru kapusta olej 1 červená paprika 1 lilek.

     

    POSTUP: Mleté maso osolíme a opepříme, přidáme vejce, tři lžíce vody a důkladně promícháme. Kapustu rozdělíme na listy a 10 minut je povaříme v osolené vodě. Po vyjmutí je ihned zchladíme studenou vodou. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky a lilek na kostičky. Lilek posolíme, a až pustí šťávu, přidáme k němu otrhané lístky tymiánu a zázvor. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm kostičky lilku a smícháme je s mletým masem. Necháme v lednici nejméně půl hodiny odležet.

     

    Z 8 kapustových listů odkrojíme tuhý košťál, lehce je naklepeme. Maso rozdělíme na 8 dílů, vytvarujeme z nich válečky a každý položíme na jeden kapustový list. Listy pevně zavineme a naskládáme je do olejem vymazaného pekáčku. Hotové rolky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut, podle potřeby je podlijeme. Zhruba 5 minut před koncem pečení přidáme nudličky červené papriky.

     

     

Dnešní horoskopy