Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vlčí hlad? 5 pravidel, jak mu předejít podle Petra Havlíčka! A recept k tomu

/
  • 29. ledna 2019 ● 13:49

    Hlad není v rámci zdravého životního stylu dobrý sluha, a tak se mu raději naučte předcházet. Výživový specialista Petr Havlíček ve svém novém zápisníku Můj (re)start radí, jak mu snadno předcházet. A přidává i recept na vydatnou snídani.

  • 1.

    Vsaďte na rovnováhu

    Je potřeba, aby byl jídelníček z hlediska makroživin vyvážený. Pokud neobsahuje dostatek bílkovin, zdravých sacharidů a zdravých tuků, odpoledne nebo večer vás přemůžou chutě na sladké.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Odstartujte správně

    Snídejte. Když první jídlo přeskočíte, nutíte brát tělo z rezerv, což jen zbytečně spouští stresovou reakci a zpomaluje spalování.

    Autor: iStock

  • 3.

    Dovolte si pauzu

    Jakmile jíme za běhu nebo ve stresu, tělo si myslí, že je v ohrožení a naše trávení je vypnuté.  Snídani, oběd a večeři si proto vždycky vychutnejte vsedě a v klidu.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Jezte všemi smysly

    Mozek analyzuje jídlo i skrze vjemy, kdy si plný talíř prohlížíme a cítíme jeho vůni. Když si u oběda čteme a večeři si dáváme u televize, mozek nemá šanci si všimnout, co jíme, a brzy nás přemůže pocit hladu.

    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Hýčkejte se

    Vlčí hlad, který přichází kolem desáté večer, je většinou zprávou naší duše, že  jí něco chybí. Je  potřeba se zeptat sebe sama. Můžev jít o více prostoru pro sebe, dotek někoho blízkého nebo více spánku.

    Autor: istock.com

  • 6.

    Chia kaše s fíky a kokosem

    Na 2 porce: ● 32 g chia semínek ● 250 ml mandlového mléka ● 100 g fíků ● 22 g medu ● 10 g dýňových semínek ● meduňka

     

    Postup: ● Chia semínka namočíme do mandlového mléka a necháme 15 minut odstát, dokud nezvětší svůj objem a nevytvoří hustou kaši. ● Přidáme kousky fíků a med. Zdobíme dýňovými semínky a meduňkou.

    Autor: archiv

Dnešní horoskopy