Vlčí hlad? 5 pravidel, jak mu předejít podle Petra Havlíčka! A recept k tomu
-
Hlad není v rámci zdravého životního stylu dobrý sluha, a tak se mu raději naučte předcházet. Výživový specialista Petr Havlíček ve svém novém zápisníku Můj (re)start radí, jak mu snadno předcházet. A přidává i recept na vydatnou snídani.
- 1.
Vsaďte na rovnováhu
Je potřeba, aby byl jídelníček z hlediska makroživin vyvážený. Pokud neobsahuje dostatek bílkovin, zdravých sacharidů a zdravých tuků, odpoledne nebo večer vás přemůžou chutě na sladké.
- 2.
Odstartujte správně
Snídejte. Když první jídlo přeskočíte, nutíte brát tělo z rezerv, což jen zbytečně spouští stresovou reakci a zpomaluje spalování.
- 3.
Dovolte si pauzu
Jakmile jíme za běhu nebo ve stresu, tělo si myslí, že je v ohrožení a naše trávení je vypnuté. Snídani, oběd a večeři si proto vždycky vychutnejte vsedě a v klidu.
- 4.
Jezte všemi smysly
Mozek analyzuje jídlo i skrze vjemy, kdy si plný talíř prohlížíme a cítíme jeho vůni. Když si u oběda čteme a večeři si dáváme u televize, mozek nemá šanci si všimnout, co jíme, a brzy nás přemůže pocit hladu.
- 5.
Hýčkejte se
Vlčí hlad, který přichází kolem desáté večer, je většinou zprávou naší duše, že jí něco chybí. Je potřeba se zeptat sebe sama. Můžev jít o více prostoru pro sebe, dotek někoho blízkého nebo více spánku.
- 6.
Chia kaše s fíky a kokosem
Na 2 porce: ● 32 g chia semínek ● 250 ml mandlového mléka ● 100 g fíků ● 22 g medu ● 10 g dýňových semínek ● meduňka
Postup: ● Chia semínka namočíme do mandlového mléka a necháme 15 minut odstát, dokud nezvětší svůj objem a nevytvoří hustou kaši. ● Přidáme kousky fíků a med. Zdobíme dýňovými semínky a meduňkou.