Elixír zdraví umíchejte ze zelí: Tři rychlé recepty na nápadité vitamínové bomby
-
Zelí – jedna z nejobyčejnějších potravin a přitom obrovská zásobárna vitamínu C a vlákniny. „Céčko“ má ve větší míře bílé zelí, to červené zase obsahuje provitamin A, draslík, železo i selen. Na podzim a v zimě by měla být tato zelenina samozřejmou součástí našeho jídelníčku. Máme pro vás tři rychlé recepty, které byste měli určitě vyzkoušet.
- 1.
Čím je zelí prospěšné?
*Bílé zelí kromě vitaminu B12 obsahuje vyváženě všechny vitaminy B-komplexu. Má mnoho kyseliny listové, která se spotřebovává stresem na tvorbu stresových hormonů. Vysoká koncentrace vitaminu C přispívá regeneraci stresových. B vitaminy usnadňují proudění glukózy do mozkových a nervových buněk, čímž se uklidňují nervy, aktivují výkon mozku, zahání se neklid a symptomy nervozity.
*Ve 100 g červeného zelí je ukryto až 5 mikrogramů selenu. Ten působí pozitivně na snižování krevního tlaku, pomáhá zásobovat svaly kyslíkem, pomáhá tvořit protilátky, odstraňuje z těla těžké kovy, preventivně působí proti neplodnosti. Oba druhy zelí a další košťálová zelenina také pomáhá při potížích s funkcí štítné žlázy.
- 2.
Salát z kysaného zelí
Potřebujete: 350 g kysaného zelí, 1 jablko, 2 lžíce rozinek, 1 lžíce oleje.
Postup: Kysané zelí trochu načechrejte, případně pokrájejte. Jablko i se slupkou nakrájejte na co nejdrobnější kostičky a zamíchejte je do zelí. Vmíchejte olej. Ozdobte rozinkami.
- 3.
Variace salátů z čerstvého zelí
Potřebujete na 4 porce: 400 g zelí, citronovou šťávu, 1 lžíci oleje, mletý zázvor.
Postup: Zelí operte, nakrájejte na nudličky a spařte vroucí vodou. Sceďte je, ihned zakapejte citronovou šťávou, zjemněte lžící oleje a okořeňte mletým zázvorem. Podle chuti pak můžete přidat:
1. Brokolici (120 g) rozebranou na růžičky a spařenou.
2. Květák (120 g) rozebraný na růžičky a 7 minut tepelně upravený. Salát okořeňte muškátovým květem.
3. Červenou nebo žlutou papriku nakrájenou na nudličky.
4. Salátovou okurku (120 g) nakrájenou na jemné nudličky a nasekaný kopr.
5. Nakrájenou bílou cibuli (50 g) a 2 až 3 stroužky utřeného česneku.
6. Strouhaný křen (30 g).
7. Nasekanou bílou a červenou cibuli (po 40 g).
8. Strouhanou mrkev (100 g) a nastrouhaná jablka (50 g).
9. Sterilovanou červenou řepu (120 g). Okořeníme mletým fenyklem.
10. Kedlubnu či ředkvičky (120 g), nastrouhané nebo nakrájené.
11. Nakrájenou pomerančovou dužninu (120 g) a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle (30 g).
12. Uvařenou čočku (160 g).
- 4.
Středomořská zelňačka
Potřebujete: 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 žlutou a 1 červenou papriku, 2–4 lžíce oleje, 250 g mrkve, 3 řapíky celeru, 250 g zelených fazolek, 500 g zelí, 2 chilli papričky, po 1 snítce bazalky, tymiánu a šalvěje, 4 rajčata, 75 g vypeckovaných černých oliv, sůl, 2 lžíce balzamika.
Suroviny na pastu: 200 g černých vypeckovaných oliv, 50 g konzervovaných kaparů, 2 snítky tymiánu, strouhaná kůra z 1 citronu, 1 lžíce olivového oleje
Postup: Cibuli nakrájejte na osminky a společně s neloupanými stroužky česneku ji zprudka osmahněte na oleji.
*Postupně přidejte nadrobno nakrájené obě papriky, mrkev, celer, zelené fazolky.
*Každou surovinu vždy společně zprudka osmahněte jednu minutu, nakonec přidejte drobně nakrájené zelí, okořeňte rozdrcenými chilli papričkami, zalijte 1 litrem vody a nechejte přejít varem.
*Přidejte bylinky a polévku nechejte pod pokličkou pět minut vařit na velmi mírném ohni.
*Poté odstraňte česnek a bylinky, přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a vypeckované olivy.
*Osolte, okyselte octem a nechejte pět minut stát.
*Mezitím připravte olivovou pastu: olivy, kapary, tymián a citronovou kůru rozmixujte a umíchejte dohladka s olivovým olejem a hmotu osolte a opepřete.
*Lžičku olivové pasty pak přidejte do každé porce na talíři.
Zdroj: naturhouse-cz.cz